Єврокомісія наказала країнам ЄС забезпечити реверс газу в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія наказала країнам ЄС забезпечити реверс газу в Україну

Енергетика
1202
Країнам-членам Євросоюзу слід виконувати рішення Ради ЄС і сприяти реверсним поставкам газу в Україну. Про це заявила представник Єврокомісії Хелен Кернс, коментуючи призупинення поставок газу з Угорщини в Україну.
«Ми очікуємо від країн-членів ЄС, що вони сприятимуть реверсним поставкам газу (в Україні), як це було погоджено Радою ЄС в інтересах енергетичної безпеки», – сказала вона.
За словами Кернс, законодавство ЄС дає можливість європейським компаніям здійснювати вільну торгівлю газом. «Це включає в себе як продаж газу європейським клієнтам, так і третім країнам, у тому числі Україні», – зазначила представник ЄК.
Раніше, 25 вересня оператор газотранспортної системи Угорщини FGSZ призупинив поставки газу в Україну на невизначений термін. «Причиною зупинки став зростаючий обсяг заявок з боку системних споживачів, що значно перевищує поставки», – повідомляється в заяві компанії. При цьому уточнюється, що для забезпечення безпеки поставок і схоронності балансу мережі «напрямок роботи газопроводу необхідно було змінити і налаштувати так, щоб він працював на поставки на внутрішній ринок».
C червня Україну почала отримувати газ у вигляді реверсу з країн Європи, зокрема з Польщі та Угорщини. Тоді ж Україна запропонувала ЄС запустити «великий реверс» блакитного палива через Словаччину об’ємом до 30 мільярдів кубометрів на рік. Цього може вистачити для задоволення всіх потреб країни. Однак голова правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що холдинг може обмежити поставки газу європейським компаніям, якщо ті займатимуться реверсом в Україну.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас