Путін підтримав ідею ввести податок для розробників програмного забезпечення у Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін підтримав ідею ввести податок для розробників програмного забезпечення у Росії

Світ
2009
Російських і зарубіжних виробників програмного забезпечення в РФ можуть найближчим часом обкласти новим податком. Ідею ввести податок з продажів для IT-компаній, що реалізують товар в Росії, підтримана на найвищому рівні: її схвалив президент Росії Володимир Путін.
Російський лідер прихильно відреагував на відповідну пропозицію, висловлену головою Мінкомзв’язку Миколою Никифоровим. “Це, мені здається, хороша ідея. Я, зрозуміло, це підтримаю. Треба тільки пропрацювати в уряді, з колегами поговорити в Мінекономрозвитку, Мінфіні», – погодився глава держави, якого цитує ІТАР-ТАСС.
За словами Никифорова, ставка податку становитиме 5-10%, а зібрані кошти підуть до Фонду з підтримки розробок вітчизняних програм. Глава міністерства нагадав, що ліцензії на програмне забезпечення обкладаються за нульовою ставкою ПДВ, яка для інших товарів складає 18%.
Про те, що у відомстві мають намір ввести такий збір, повідомило 10 днів тому видання “Ведомости”. Джерела газети при цьому стверджували, що податок буде 10-відсотковим. А фонд, куди підуть виручені кошти, прийметься фінансувати розробку вітчизняного софта, який міг би замінити іноземні програми.
На зібрані гроші, відзначала газета, російські розробники повинні будуть створити свій продукт, який покінчить із залежністю від закордонного ПО. Крім того, не виключалося, що російські компанії при цьому від податку можуть бути позбавлені.
У самому відомстві тоді не підтвердили оприлюднені газетою плани: представник Мінкомзв’язку Катерина Осадча заявила, що нічого про це не знає.
Цікаво, що влітку адміністрація президента рекомендувала Мінпромторгу і Мінкомзв’язку розробити визначення вітчизняного софта і мотивувати органи державної влади та держкорпорації набувати у першу чергу ПО російського походження. Це відбулося на тлі чуток про те, що розробник найпопулярнішої операційної системи Microsoft, який прилучився до санкцій проти Росії, може заблокувати придбані російськими користувачами програми.
Раніше повідомлялося, що представники РЖД, “Росатому” та Російського федерального ядерного центру (РФЯЦ) вже прийняли рішення про спільну розробку російської ОС під назвою “Синергія”.
Примітно, що ще в липні міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив про складну ситуацію в економіці і анонсував “непрості і непопулярні рішення” в податковій сфері.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас