У столиці Лівії йдуть запеклі бої, оголошено мобілізацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У столиці Лівії йдуть запеклі бої, оголошено мобілізацію

Світ
2920
Інтенсивні бої йдуть в даний час на підступах і в столиці Лівії – Тріполі. Бойовики ісламістських формувань альянсу “Світанок Лівії”, які котролюютьТріполі, намагаються стримати наступ воєнізованих підрозділів, лояльних уряду прем’єра Абдалли ат-Тані.
Начальник генштабу Лівії Абдель Раззак ан-Натурі вже оголосив загальну готовність напередодні “вирішального штурму” Тріполі. З аналогічною заявою виступив і офіс ат-Тані, вказавши, що мобілізація стала відповіддю “на заклик жителів столиці звільнити їх від бойовиків”.
Супутниковий телеканал Sky News Arabia повідомляє, що всі райони Тріполі “повстали проти екстремістів”. У ряді кварталів чутні перестрілки, люди починають виходити на вулиці. Активісти в соціальних мережах закликають столичних жителів підняти бунт.
Раніше супутниковий телеканал Al Arabiya News повідомляв, що ряд районів столиці піддався інтенсивним бомбардуванням. Авіація завдала щонайменше шість ударів по позиціях ісламістів, в результаті чого останні понесли великі втрати в живій силі і техніці.
Між тим, командувач оперативним штабом західного округу урядових сил полковник Ідріс Мухаммед Маді підтвердив Sky News Arabia, що його війська перебувають на околицях Тріполі. Армійські підрозділи, за його словами, отримали наказ очистити столицю від джихадистів назавжди.
Нагадаємо, запеклі зіткнення ісламістських формувань з проурядовими силами, які підтримують лояльні генерал-майору Халіфі Хафтара війська, тривають вже кілька місяців. Хафтара ще в середині травня почав військову операцію “Гідність Лівії” проти угруповань ісламістів, пообіцявши “викорінити тероризм і екстремізм” в країні.
Зі свого боку ісламісти ведуть з середини липня військову кампанію, яка дістала назву “Світанок Лівії”. Це операція, головними ідеологами якої виступили місцеві “Брати-мусульмани”, ставила своїм головним завданням максимально взяти під контроль столицю і “перестрахуватися” на випадок непередбаченого розвитку подій у зв’язку з інавгурацією депутатів обраної у кінці червня Палати представників. У новому парламенті вони значно поступилися своїми позиціями лібералам і прихильникам патріотичних сил. До кінця серпня ісламістам вдалося заволодіти більшою частиною столиці, в тому числі відбити міжнародний аеропорт. Зайнявши головну повітряну гавань країни, джихадисти її повністю розграбували і спалили, а до вересня взяли під контроль ключові держустанови і міністерства.
ООН, ЄС, США та ісламські країни закликали ворогуючі сторони в Лівії припинити вогонь і почати політичний діалог.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас