Туреччина таємно виробляє ядерну зброю - Die Welt — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина таємно виробляє ядерну зброю - Die Welt

Світ
2332
Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган хоче озброїти свою країну ядерною зброєю. Про це повідомляє німецьке видання Die Welt з посиланням на джерела у федеральній розвідслужбі Німеччини BND.
Як зазначають в спецслужбі, у них збільшилося число непрямих свідчень наявності планів у Ердогана з отримання ядерної зброї.
Прикладом для стратегії Ердогана, скоріше за все, є Іран розробляє ядерну зброю таємно і під прикриттям мирної атомної програми. В останні роки Туреччина по іранському прикладу також розгорнула масштабну мирну атомну програму. Офіційне пояснення: зростаючої турецькій економіці потрібна більша кількість електроенергії. З цією метою планується будівництво двох АЕС, одна з яких будується Росатомом, друга – консорціумом Японії і Франції. Згідно з контрактами, підписаними з цими компаніями, Туреччина відмовляється передавати їм право на вивезення відпрацьованого ядерного палива, паливних стрижнів з АЕС.
Таким чином, турецьке керівництво хоче залишити у своїх руках ці елементи атомної програми, оскільки вони мають вирішальне значення для держави, яка хоче отримати ядерну зброю. За даними, що містяться у спеціальному інформаційному бюлетені німецької розвідки, представленому обмеженому колу осіб у Німеччині, Ердоган віддав розпорядження про створення установок для збагачення урану ще в 2010 році. За іншими даними, Туреччина вже має досить великою кількістю подібних центрифуг, які вона, ймовірно, отримала від Пакистану.
Ще одним важливим доказом бажання отримати ядерну зброю є турецька ракетна програма – у грудні 2011 року Ердоган доручив турецькому військово-промислового комплексу створення ракет великої дальності. Вже в 2012 році Туреччина провела випробування ракет дальністю до 1500 км, до 2015 року повинні бути розроблені ракети з дальністю польоту до 2,5 тис. км.
Як додає видання, цілком вписуються в загальну картину та висловлювання деяких турецьких політиків. Так, у серпні 2011 року посол Туреччини в США Намік Тан заявив, що “Туреччина не може допустити того, що Іран буде володіти ядерною зброєю”. А через два роки турецький президент Абдулла Гюль уточнив цей вислів. Зокрема, Гюль зазначив у своєму інтерв’ю виданню Foreign Affairs, що “Туреччина не допустить того, що біля сусідньої держави буде зброя, якого немає у Туреччині”.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас