Що виторгував Порошенко під час візиту до США? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що виторгував Порошенко під час візиту до США?

Енергетика
2759
Президент України Петро Порошенко провів у Вашингтоні зустріч з Президентом Сполучених Штатів Америки Бараком Обамою. Щодо цього візиту було багато розмов та ще більше високих сподівань. Про що ж домовились сторони?
Чекаємо в гості команду американських експертів з енергетики
Як і перед тим в Канаді, Порошенко в Штатах провів перемовини по співпраці в енергетичній сфері. За підсумками зустрічі з Обамою, український президент повідомив, що на наступному тижні до Києва прибуде потужна команда американських експертів для продовження переговорів про роботу в цій галузі. Він також підкреслив, що “для нашої держави зараз важливі кроки, спрямовані на забезпечення енергетичної безпеки”.
Також Україна отримає короткострокову допомогу на 50 млн доларів у сфері енергетики. У перспективі найближчих трьох років передбачено надання ще 50 млн доларів для збільшення виробництва енергії та покращення енергоефективності в Україні.
Іще трохи грошей
Комітет Сенату США з зовнішніх відносин вчора схвалив законопроект “Акт підтримки свободи в Україні 2014”. Згідно з ним, президент США матиме право надати Україні військову допомогу на загальну суму 350 млн доларів, окрім вже згаданих вище “енергетичних” грошей.
Також сторони домовилися про надання США $1 млрд фінансових гарантій Україні. “Обговорив з Президентом США питання забезпечення безпеки, економіки та фінансового співробітництва. Домовились з Barack Obama, що Україна ще отримає 1 млрд. доларів фінансових гарантій від США. Також буде розширена допомога Україні в питанні безпеки”, – написав Порошенко на своїй сторінці в Facebook.
В особливому партнерстві поза НАТО відмовили
Особливий статус поза військового блоку НАТО Україна не отримає. Під час свого виступу в Конгресі США Порошенко закликав США надати Україні статус особливого партнера в питанні безпеки без членства в НАТО і попросив допомогти з відновленням економіки. Та після зустрічі з главою Білого дому повідомив, що у цьому проханні йому було відмовлено.
“Він (Обама, – ред.) сказав “ні”, тому що у нас вже є особливий статус на рівні співпраці між США і Україною. Рівень безпеки і оборони співпраці набагато вище, ніж просто статус крупного, такого що не входить в НАТО, союзника, наприклад, Аргентини, і ми працюємо в особливому статусі стратегічного партнера Сполучених Штатів у питаннях оборони і безпеки “, – пояснив Порошенко. “Ми отримали більше, ніж ми попросили”, – додав український президент. Чи злукавив він, підсолоджуючи гірку пігулку? Не зрозуміло, однак синиця в руках усе ж краще журавля в небі.
Прощавай, зброя!
‘‘Ковдри і прибори нічного бачення – це добре, але війну не можна виграти ковдрами”, – сказав Порошенко перед зустріччю з Бараком Обамою. Тим не менш, Білий дім не відреагував на прохання Порошенка про постачання зброї.
“Ми збираємося і далі намагатися мобілізувати міжнародну спільноту, щоб сказати Росії: Україна хоче мати хороші стосунки з усіма своїми сусідами, як на сході, так і на заході. Повинен існувати спосіб, у яких Україна могла би вести переговори, торгувати і далі мати людські зв’язки з Росією. Але Росія не може диктувати їй у питанні співпраці з іншими партнерами”, – сказав американський президент. Якщо читати між строчками – то у продовженні війни Штати не зацікавлені. Тому і прохання про зброю дипломатично залишили без уваги.
Із з запланованої американцями суми – 46 млн доларів – підуть на потреби українських військових і прикордонників. Отже, армія не залишиться ні з чим. Ще 7 млн направлять для гуманітарної допомоги постраждалим від конфлікту на Сході через в міжнародні організації – мабуть, вже начувані про українську корупцію. А загалом – дарованому коневі в зуби не дивляться, чи не так?
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас