НБУ продасть долар в режимі голландського аукціону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ продасть долар в режимі голландського аукціону

Валюта
7926
Національний банк проведе валютну інтервенцію на міжбанку у вигляді голландського аукціону. Відповідне рішення було прийнято сьогодні за результатами наради керівників 40 найбільших банків України в Нацбанку.
«Регламент та дату проведення аукціону буде оприлюднено сьогодні до кінця дня. Але було оголошено, що в ньому зможуть взяти участь усі бажаючі банки. Швидше за все, сам аукціон проведуть в цю п’ятницю, в крайньому випадку – в понеділок (якщо не вдасться оперативно пройти всі необхідні процедури)», – повідомив член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
Згідно з визначенням, «голландський аукціон» (англ. Dutch auction) – це аукціон, в ході якого спочатку оголошується найвища ціна – тобто курс. А потім котирування знижуються до тих, на які погодиться перший покупець, якому і продається товар. Отримав свою назву аукціон в силу широкого розповсюдження в даній країні.
«Будуть дотримані всі класичні правила голландського аукціону. Тобто найбільш високі шанси на покупку долара, будуть у тих, хто запропонує найбільш високий курс. Яким саме він буде, поки складно сказати, але в будь-якому випадку, задоволення накопиченого валютного попиту, трохи заспокоїть ситуацію на міжбанку», – зазначив голова правління VAB Банку Денис Мальцев.
Загальний обсяг відкладеного попиту на міжбанку зараз оцінюють в $ 500-600 млн. «Швидше за все, в ході першого аукціону буде продано близько $ 100-200 млн. Але його можуть повторити знову, після відповідних консультацій – чергова нарада щодо цього має пройти в майбутню середу», – сказав нам Мальцев.
17 вересня торги на міжбанку почалися курсом покупки на рівні 14,1 грн / $, і продажі на 14,40 грн / $. В очікуванні підсумків наради ринок скоректувався до 14,0-14,25 грн / $. «Думаю, після оприлюднення постанови Нацбанк про проведення голландського аукціону і призначення дати його проведення, котирування на безготівкових торгах почнуть відкочуватися. Як глибоко – можливо, стане ясно сьогодні до кінця дня. Але те, що новини про готовність Нацбанку задовольнити відкладений попит на валюту трохи знімуть напругу на безготівкових торгах – це точно », – підсумував Владислав Кравець.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас