США пояснили обвал російського рубля західними санкціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США пояснили обвал російського рубля західними санкціями

Валюта
1506
Різке падіння курсу рубля – прямий підсумок американських і європейських санкцій проти Росії. Про це заявив офіційний представник Білого дому Джон Ернест.
Виступаючи перед журналістами на борту номер один, на якому президент США Барак Обама попрямував з Вашингтона до Атланти, Ернест зазначив, що Росія «вже розплачується за агресію на сході України». Прямим свідченням цього він назвав ситуацію з російською валютою, повідомляє Reuters.
Рубль з початку цього тижня різко пішов вниз. В понеділок курс російської валюти оновив історичний мінімум по відношенню до долара. У вівторок вперше з 22 березня євро перейшов психологічну позначку 50 руб.
З 17 вересня курс, встановлений Банком Росії, становить 50,0582 руб. / Євро, а також 38,7058 руб. / дол.
Вдень 16 вересня ЦБ повідомив про намір використовувати валютні свопи – новий інструмент, який дозволить вирішити проблеми з валютною ліквідністю банків, що потрапили під санкції.
Відсоткова ставка по рубльовій частині угоди буде дорівнювати ключовій ставці, зменшеній на 1 п.п., тобто 7% річних, по доларовійчастині угоди – 1,5% річних. Ліміт на обсяг операцій «валютний своп» термінами розрахунків «сьогодні / завтра» встановлюється в розмірі $ 1 млрд, на обсяг операцій термінами розрахунків «завтра / післязавтра» – $ 2 млрд.
У п’ятницю, 12 вересня, глава ЦБ Ельвіра Набіулліна оголосила про готовність регулятора використовувати нестандартні інструменти – від валютних інтервенцій для стабілізації ситуації на внутрішньому валютному ринку до валютного рефінансування і беззаставних кредитів, в залежності від масштабів ризиків.
Відповідаючи на питання про можливість надання банкам валютної ліквідності, Набіулліна відзначила, що «зараз немає необхідності вводити якісь додаткові інструменти, але у Банку Росії є всі можливості цю проблему вирішити, коли така необхідність виникне».
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас