Банки Центральної та Східної Європи можуть втратити 8 млрд євро на кредитах - Berenberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки Центральної та Східної Європи можуть втратити 8 млрд євро на кредитах - Berenberg

Кредит&Депозит
302
Банки Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) можуть зіткнутися зі збитками за кредитами в іноземних валютах на 8 млрд євро ($ 10 млрд), говориться в дослідженні Berenberg Bank.
Австрійському Erste Group Bank AG, можливо, доведеться наростити капітал, якщо за підсумками ревізії Європейського центрального банку (ЄЦБ) він визнає збитки на 900 млн євро за угорським іпотечних кредитах у швейцарських франках і по румунським кредитах в євро, відзначається в огляді Berenberg.
Потенційні збитки Raiffeisen Bank International AG можуть досягати 600 млн євро, говориться в огляді.
“Ринок недооцінює кредитні ризики, пов’язані з операціями банків з Австрії та інших європейських країн в Центральній і Східній Європі, – пишуть аналітики. – Деякі з цих збитків можуть бути визнані ще до завершення комплексної перевірки ЄЦБ”.
Кредити в євро, швейцарських франках і доларах користувалися попитом у позичальників напередодні боргової кризи 2008 року, так як процентні ставки в цих валютах були нижчі, ніж в національних валютах. Після обвалу валют Угорщини, Польщі, Румунії та Хорватії в 2008-2009 роках зросли як регулярні платежі, так і основна сума позик в іноземних валютах.
Частка прострочених кредитів та іпотечних позик в іноземних валютах зростає швидше, ніж по інших видах кредитів і, згідно з прогнозом Berenberg, буде ще вище. Розмір збитків в 8 млрд євро вийшов шляхом порівняння поточного обсягу непогашених кредитів в Угорщині, Румунії, Хорватії та Сербії з ослабленням валют цих країн з 2005 року, йдеться в огляді.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас