Латвійська влада оцінила збиток від "радянської окупації" більш ніж в 300 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвійська влада оцінила збиток від "радянської окупації" більш ніж в 300 млрд євро

Світ
955
Загальна сума збитку, нанесеного Латвії “радянською окупацією”, імовірно перевищує 300 млрд євро. Про це за підсумками першого засідання спеціальної держкомісії республіки заявила журналістам її представник Рута Паздере.
За підрахунками комісії, втрати радянського періоду в людино-роках нібито становлять близько 10 млн, і потрібна методика для перерахунку людино-годин на економічні одиниці. Слід також розрахувати збиток від незаконного, як стверджує латвійська влада, призову в радянську армію, що призводило до поранень і загибелі людей. Росія повинна відповісти за це як правонаступниця СРСР, впевнена держкомісія.
Тривалість її роботи залежить від фінансування. Зараз держава на ці цілі виділила близько 35 тис євро, а в наступному році очікується фінансування у розмірі 50 тис. євро. Як пояснив голова комісії – доктор історичних наук і режисер Едвінса Шноре, гроші підуть на розробку юридичних аргументів, створення баз даних та методики. При цьому члени комісії не отримуватимуть за роботу винагороду.
“Якщо злочинець не визнає свої злочини, це не означає, що суспільство погоджується з ними. Важливо, щоб про обсяг збитку діналися і жителі Латвії, і міжнародне співтовариство”, – висловив свою думку Шноре.
Рига раніше неодноразово закликала Росію як правонаступницю СРСР визнати факт “окупації”. У 2005 році рішенням уряду Латвії була створена спеціальна комісія з підрахунку збитків від “радянської окупації”. Через кризу і введення в країні режиму економії було припинено фінансування, а з 1 серпня 2009 року зупинено її роботу. На діяльність комісії було витрачено більше $ 1 млн. Однак за чотири роки їй так і не вдалося підрахувати збиток від “радянської окупації”. Для завершення роботи комісії не вистачило двох років і близько $ 400 тис.
Пізніше ті ж завдання продовжила вирішувати на приватні пожертвування організація “Товариство дослідження окупації Латвії”, заснована колишніми членами держкомісії.
Наприкінці минулого року уряд Латвії схвалив відновлення роботи держкомісії в поточному році.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас