Білорусь заробить на продовольчих санкціях РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь заробить на продовольчих санкціях РФ

Світ
596
Білоруські компанії обговорюють з європейськими колегами перспективи створення нових виробництв, які будуть годувати Росію. Перші 3 тонни європейського молока вже надійшли на переробку білоруським молочникам з тим, щоб надалі відправитися на російський ринок.
Поставки з Прибалтики та Польщі почалися у вересні, в серпні продавці не могли визначитися з цінами. На ринки цих країн прийшли не лише білоруські покупці. Спочатку російські компанії розраховували, що їм вдасться закуповувати сировину в Європі і переробляти його на давальницьких умовах в Білорусі, розповів один з експертів ринку. Ажіотаж серед покупців якийсь час тримав ціни на високому рівні.
Проте потім білоруські підприємства дали зрозуміти, що будуть самі купувати європейську сировину, переробляти і продавати в Росію. Начальник головного управління зовнішньоекономічної діяльності Міністерства сільського господарства і продовольства Білорусі Олексій Богданов повідомив, що на початку вересня в країну вже надійшло близько 3 т молочної сировини з Європи.
Право імпортувати європейське молоко отримали 13 білоруських молокозаводів. “Раніше таких поставок з Євросоюзу не було. У нас своєї сировини вистачало. До того ж в ЄС ціни були високі. Після введення ембарго у європейців було два шляхи: або зливати молоко в каналізацію, або знизити ціну. Вони вибрали другий варіант. Як підсумок – ціни впали, нам стало вигідно закуповувати молочну сировину в ЄС”, – розповів чиновник.
За його словами, на сьогоднішній день потужності білоруської переробки задіяні приблизно на 70%, а це значить, що решту 30% можна підключити для переробки європейського молока. Крім молочної сировини поляки хотіли б продавати Білорусі свою плодоовочеву продукцію. Мінсільгосппрод Білорусі повідомив, що на цьому тижні країну відвідала представницька делегація польських компаній.
На цьому тижні заступник міністра сільського господарства і продовольства Білорусі Василь Седін повідомив, що Білорусь готова поставити Росії на 38% більше, ніж минулого року, молочної продукції та на 30% – м’ясної. Поки офіційно аграрна влада не повідомляє про те, де візьмуть відсутнє м’ясо. Однак, за неофіційною інформацією, продати Білорусі свинину для подальшої переробки готові навіть США і Канада.
Перші підсумки зовнішньоекономічних успіхів Білорусі вже є. Як повідомило білоруське аграрне відомство, цьогорічний серпень приніс на 7,2% ($325 млн) більше валютної виручки від експорту продовольства. Сиру білоруси продали в 1,5 рази більше, масла – в 1,3 рази, сухого молока – в 1,2 рази, продукції з незбираного молока – в 1,9 рази.
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас