Девальвація рубля вдарила по Газпрому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація рубля вдарила по Газпрому

Фондовий ринок
978
Девальвація рубля, яка має бути вигідна експортерам, зіграла злий жарт із «Газпромом». За підсумками першого кварталу 2014 через ослаблення російської валюти компанії вдалося збільшити доходи від поставок газу на експорт на 13%, або на 56 млрд руб., Тоді як збитки від падіння курсу рубля склали 172 млрд руб. В результаті при загальному зростанні виручки «Газпрому» на 7%, до 1,56 трлн руб., чистий прибуток газової монополії знизився на 41%, до 231, 66 мрд руб.
Головними причинами такого різкого зниження прибутку названо падіння курсу рубля щодо долара і збільшення операційних витрат, пов’язане з необхідністю збільшувати резерви за «сумнівною торговоюї дебіторською заборгованостю «Нафтогазу України». Так, резерв по дебіторській заборгованості через Україну збільшився в п’ять разів – з 13,15 млрд до 72,3 млрд руб.
Крім того, у звітності «Газпрому» зазначено, що чистий збиток за курсовими різницями в першому кварталі склав 171, 98 млрд руб., головним чином через ослаблення курсу рубля до долара і євро на 9%. Справа в тому, що більша частина боргу «Газпрому» (за даними Bloomberg, загальний борг на кінець першого кварталу дорівнював $ 54,8 млрд) припадала на запозичення в доларах (46,5%) та євро (42,9%), переоцінка цих зобов’язань в рублевому еквіваленті і призвела до збитків від курсових різниць. Процентні платежі «Газпрому» зросли на 64%, до 11,48 млрд руб.
Ефект від девальвації рубля виявився негативним для «Газпрому» в першому кварталі 2014 року, говорить аналітик «ВТБ Капіталу» Олександр Донський. Через ослаблення російської валюти виручка від продажу газу в Європі та СНД зросла на $ 2,8 млрд, але збиток від курсових різниць склав $ 4,9 млрд, оскільки у компанії суттєвий борг у валюті. За умови подальшої девальвації в майбутньому негативний ефект може посилитися – очікується передоплата від Китаю (загалом CNPC може виплатити $ 25 млрд), і ослаблення рубля на ті ж 9% призведе до зростання курсових збитків «Газпрому» в абсолютному вираженні.
«Газпром» відчуває девальвацію рубля, тому що велику частку виручки компанія отримує в рублях, а борг і частина транспортних витрат (зокрема, за зберігання газу в зарубіжних ПСГ) – у валюті. Втрати від курсових різниць часто перекривають виграш від розрахунку виручки і EBITDA в рублях, погоджується партнер Greenwich Capital Лев Сников.
При цьому чиста виручка «Газпрому» (за винятком експортних мит) від продажу газу за січень-березень 2014 збільшилася всього на 1%, до 909,95 млрд руб. Виручка (без урахування мит) від поставок газу на експорт (до Європи і країн колишнього Радянського Союзу) збільшилася на 11,1% до 611, 2 млрд руб. Безпосередньо в Росії «Газпром» збільшив продажі газу на 7%, до 298, 8 млрд руб. Загальна виручка від продажів (крім газу це нафта і нафтопродукти, електроенергія) збільшилася на 97,3 млрд руб., або на 7%, порівняно з аналогічним періодом 2013 року, склавши 1,56 млрд руб. На результати компанії більше вплинуло зниження цін в СНД (в основному через Україну, в першому кварталі ціни були знижені на 30%, до $ 268,5 за 1 тис. куб. м; тільки з початку квітня підвищені до $ 485) і Європі , говорить старший аналітик «Уралсиб Кепітал» Олексій Кокін.
В цілому за підсумками 2014 року «Газпром» розраховує експортувати за кордон 157 млрд куб. м за середньою ціною $ 350 за 1 тис. куб. м. Торік компанія продала 174, 3 млрд куб. м газу по $ 380,5 за 1 тис. куб. м.
Тимофій Дзядко
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас