Польща вже відновила поставки газу в Україну -газовий шантаж "Газпрому" провалився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща вже відновила поставки газу в Україну -газовий шантаж "Газпрому" провалився

Енергетика
3000
Польща сьогодні вранці відновила поставки газу в Україну з Європейського Союзу, припинені в середу, 10 вересня, через обмеження в постачаннях російського газу в країну. Про це повідомила прес-секретар оператора польської газотранспортної системи Gaz System Малгожата Полковська.
“Сьогодні з початку газової доби (6:00) поставки були відновлені”, – сказала вона.
За даними Gaz System, сьогодні компанія планує прокачати в Україну близько 3,8 млн кубометрів газу, що відповідає тим обсягам, які поставлялися до призупинення поставок з початку вересня. Це майже максимальний обсяг, який можливо прокачувати через пункт “Хермановіце”, який використовується для цих поставок, – через нього можна качати не більше 4 млн кубометрів на добу.
Вчора, 11 вересня, глава Gaz System заявив, що компанія очікує за підсумками 11 вересня збільшення поставок російського газу більш ніж на 30%, що, за його словами, дозволить відновити прокачування газу в Україну.
Через Польщу український “Нафтогаз” купує газ за контрактом з німецькою RWE Supply & Trading, а Gaz System надає тільки послуги з транспортування цього палива. Умови контракту з польською компанією дозволяють їй припинити поставки в будь-який момент, коли вона вважатиме це за необхідне.
Нагадаємо, польська Gaz System заявила, що була змушена зупинити поставки газу в Україну через те, що польська компанія PGNiG, яка займається імпортом газу до Польщі, на початку цього тижня почала отримувати менше газу, ніж замовляла у російського “Газпрому”.
Представники PGNiG заявили, що “Газпром”, незважаючи на прохання компанії, станом на 11 вересня не пояснив причин обмеження поставок. Про менші поставки газу з Росії, яка поставляє ЄС близько 30% необхідного цим країнам палива, на цьому тижні заявили також представники газових компаній з Німеччини, Словаччини та Австрії.
Експерти висловлювали думку, що обмеженнями поставок в ЄС Росія може шантажувати Європу, щоб вона не вводила нові санкції за дії РФ в Україні, намагається заблокувати поставки газу з ЄС в Україну або ж “Газпрому” просто не вистачає палива для того, щоб забезпечити зростаючий попит на нього в Європі.
Польща стала першою країною з Європейського Союзу, через яку Україна почала транспортувати газ в так званому реверсовом режимі, але в той же час вона має найменші технічні можливості для таких поставок: близько 1,5 млрд кубометрів газу в рік. Найбільше палива Україна з вересня цього року може прокачувати через Словаччину – до 10 млрд кубометрів щорічно. Ще близько 4 млрд кубометрів газу Україна може прокачувати через Угорщину. Представники української влади заявляють, що Україні дешевше купити російський газ у партнерів з Європейського Союзу, ніж безпосередньо у “Газпрому”, який з 2 кварталу цього року збільшив ціну газу для українців майже вдвічі, – до 485 доларів за тисячу кубометрів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас