Росія лякає ЄС зупиненням поставок газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія лякає ЄС зупиненням поставок газу

Енергетика
1304
Москва намагається перешкодити своїм європейським клієнтам реекспортувати російський газ в Україну. Про це пише видання The Financial Times. За даними газети, погрози почалися на фоні того, як чиновники ЄС зібралися оголосити санкції проти трьох державних російських енергетичних компаній — «Роснефть», «Газпром нефть» та «Транснефть», що різко обмежить їхній доступ до західних фінансових ринків. Високопосадовці в Європейській комісії та в урядах східноєвропейських країн кажуть, що Росія висуває перспективи скорочення експортних обсягів, щоб споживачі не мали залишків газу для реверсних потоків в Україну. Попри те, що найближчою метою є Київ, за словами співрозмовників видання, такі скорочення також збільшують ризик зупинення постачань та стрибків цін в ЄС. Від такого газового тиску поки що відхрещується речник «Газпрому» Сергій Купріянов.
А що ж Європа? Комісар ЄС із питань торгівлі Карел де Гухт заявив, що російські посадовці шукають швидкої угоди з Україною щодо ціни, розуміючи, що ще одне серйозне зупинення постачання до Європи може форсувати відхід від Росії. «Росія також зацікавлена в тому, щоб її вважали надійним постачальником», — сказав він.
Чи можливе зупинення Росією постачань газу в ЄС, якщо останній збільшить реверс газу в Україні? І чи є упереджувальні заходи такого сценарію? Про це «День» запитав президента Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайла ГОНЧАРА:
— Звичайно, це не просто слова. За ними настануть реальні дії. Адже заява про можливе зупинення чи обмеження газових постачань в ЄС пролунала від російського президента після зустрічі в Нормандії ще на початку червня 2014 року. Тоді на неї мало хто звернув увагу. А тепер Росія готується до практичних дій у цьому контексті. Підстави для цього в неї є: реверс газу зі Словаччини запрацював. Тому росіяни повторно нагадали європейцям про те, що прикрутять вентиль. Чому Росія так себе поводить? Вона побачила страх, паніку в очах єврокомісарів, бо для них питання війни на сході України другорядне, а першочергове — +25 у помешканнях європейців. Тому вони й заплющують очі на свавілля Росії. Тож газ росіяни використовують для подальшого тиску на ЄС. Отже, зупинення транзиту газу в Європу буде, і РФ звинуватить у цьому традиційно українську сторону. Такого розвитку подій слід чекати на початку опалювального сезону, коли розпочнуться морози і часу для розмов буде мало. В Росії відчули, що Європа не хоче енергетичної солідарності з Україною. І тому вони починають тиснути, щоб отримати згоду на реалізацію «Південного потоку» та виключення з третього пакету газопроводу «Опал». А що європейці? В ЄС бояться зізнатися навіть собі вголос, що Росія вже використовує Європу як компонент гібридної війни проти України. ЄС звик діяти в системі координат бізнесової логіки, а Росія діє за логікою війни, тож всі калькуляції на предмет «вигідно чи не вигідно бізнесу» її обходять мало.
Як протидіяти? В руках єврочиновників лишився важливий козир: результати антимонопольного розслідування діяльності «Газпрому» на ряді ринків європейських країн. За попередніми даними, у них містяться штрафи для «Газпрому» на 10—15 мільярдів доларів. Тож інструмент недопущення припинення транзиту газу в Європу є. Інше питання, чи вистачить у європейців духу ним скористатися.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас