CNBC: нафта подешевшає до 80 доларів - через великий надлишок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

CNBC: нафта подешевшає до 80 доларів - через великий надлишок

Енергетика
9694
Навіть незважаючи на геополітичну напруженість, ринок нафти став ще більш “ведмежим”, ніж ще кілька років тому, і нафта може подешевшати ще на 10%, пише CNBC.
Вартість нафти сорту Brent опустилася нижче позначки в $ 100 вперше за останні 16 місяців, чому сприяли слабкі дані з імпорту з Китаю. Крім слабкого попиту з боку Піднебесної експерти зазначають, що споживання з боку розвинених країн також стало менше.
На цьому тлі спостерігається надлишок пропозиції, в результаті чого нафту вперше за останні кілька років знову почали зберігати в плавучих сховищах в очікуванні попиту.
“Зараз в плавучих сховищах знаходиться приблизно 30 млн барелів, їх просто нема куди поставляти. Мій довгостроковий прогноз по Brent – $ 70 $ 90 за барель, і я думаю, ми на початку шляху”, – вважає Ерік Лі, аналітик Citigroup.
Дійсно, в кінці літа ринок нафти зовсім не був схожий на той, що був у червні. Тоді трейдери робили ставку на те, що дії іракських бойовиків зможуть порушити постачання нафти з країни. Проте потім стало зрозуміло, що екстремісти зайняли північні частині Іраку, тоді як основні родовища знаходяться на півдні. Інвестори уважно стежили також за ситуацією на Україні, оскільки Росія є основним постачальником енергоносіїв до Європи.
Зрештою ані ті, ані інші події не впливали на обсяг поставок “чорного золота”, і воно поступово почало дешевшати. Додатковий тиск надав і стрімкий ріст курсу американської валюти. Дешевшає і нафта марки WTI: за одну бочку напередодні давали менше $ 93 – мінімум з 16 січня. Причиною падіння американської нафти стало різке зростання виробництва на території США. Наприкінці серпня показник становив 8,6 млн барелів на день.
Джон Кідофф з Again Capital заявив в інтерв’ю CNBC, що очікує зниження вартості нафти марки WTI до $ 80 і навіть нижче.
“Останній раз ціни на нафту були в “ведмежому” тренді в 2008-2009 рр. Але тоді не було такого надлишку в Атлантичному басейні. Так багато нафти ніхто не зберігав. Це глобальні явища. Дивишся на ф’ючерсні криві – вони всі в контанго. Якщо у вас є порожній танкер, ви відразу закачуєте в нього нафту “, – сказав він.
Контанго – це ситуація на ринку ф’ючерсів, коли контракти з дальнім місяцем виконання торгуються дорожче, ніж з ближнім. На ринку нафти контанго є ознакою надлишку пропозиції.
“Ціни на нафту марки Brent досить довго трималися стабільно близько $ 110. Однак за цей час ніби спокійний відбувалося дуже багато подій: іранські санкції, Лівія, Росія, Україна, ще є питання до Нігерії та Іраку. Питання в тому, чи не буде при такій нестабільності перебоїв з поставками “, – міркує Ерік Лі.
Аналітики зазначають, що поки країни ОПЕК видобувають 30 млн тонн в день, а Саудівська Аравія, яка є найбільшим виробником нафти, що не заявляла про плани скорочувати рівень видобутку. Нагадаємо, що країна видобуває 10 млн барелів на день.
Експерти вважають, що тиск на нафту також можна чекати в IV кварталі в США в зв’язку в традиційним падінням попиту через зниження завантаження НПЗ. До того ж самі США поступово нарощують обсяг видобутку нафти, і цей фактор також може позначитися на ціні на нафту.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас