«Роснефть» знизила видобуток нафти до мінімального рівня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Роснефть» знизила видобуток нафти до мінімального рівня

Енергетика
683
Видобуток «Роснефти» впав до мінімального рівня після покупки в березня 2013 р ТНК-ВР, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на дані ЦДУ ПЕК. У серпні він знизився на 1% до того ж періоду минулого року і на 0,2% до липня 2014 до 16,16 млн т, або 3,82 млн бар. на добу. За перші вісім місяців видобуток «Роснефти» знизився на 0,3% до 127,2 млн т. Після покупки «Роснефтью» ТНК-ВР (була третьою за обсягами видобутку після «Роснефти» і «Лукойлу») її видобуток нафти і рідких вуглеводнів в минулому році збільшився на 72%, газу – на 132,9%. В цілому в 2013 р виробництво нафти в Росії склало 523,2 млн т, на «Роснефть» довелося 207 млн ​​т.
У 2014 р буде більше, обіцяв президент держкомпанії Ігор Сєчін: «Мільйон ми точно додамо». Нинішній результат пов’язаний зі зниженням видобутку на зрілих родовищах і скороченням обсягів буріння, говорить портфельний керуючий ІК «Анкоринвест» Сергій Вахрамєєв. Російські нафтовики в січні-липні 2014 р. збільшили проходку в розвідувальному бурінні на 2,1%, в ​​експлуатаційному – знизили на 7,2%, але «Роснефть» знизила ці показники на 3 і 15,7% відповідно (дані ЦДУ ПЕК). За оцінкою Вахрамєєва, за підсумками року видобуток «Роснефти» залишиться на рівні 2013 року.
Представник «Роснефти» говорить, що за шість місяців 2014 р. компанія призупинила історичне зниження видобутку в ряді ключових регіонів Західного Сибіру. Найбільший її актив в цьому регіоні – «Юганскнефтегаз» в II кварталі добув 16,2 млн т сировини (-0,1% до I кварталу 2014). Протягом 2-4 років «Роснефть» має намір забезпечити додатковий приріст по «Юганськнефтегазу» в обсязі 7 млн ​​т на рік, в результаті підприємство вийде на рівень в 70 млн т, говорив наприкінці липня перший віце-президент компанії Ерік Лірон. Надалі «Роснефть» планує скоротити темп зниження видобутку з цієї категорії активів до 2-3% на рік до 2020 р, відзначає представник держкомпанії. Він нагадав, що стратегія компанії з видобутку нафти до 2030 р включає в себе чотири етапи розвитку. Перший передбачає «забезпечення видобутку» на вже діючих родовищах компанії. У презентації «Роснефти» до звіту за II квартал говорилося про плани в найближчі три роки стабілізувати і частково збільшити видобуток на зрілих родовищах і наростити на нових. Другий етап – запуск нових проектів у Східному Сибіру, в першу чергу – родовищ Ванкорської групи: Сузуні, Тагула, Лодочного, Юрубчено-Тохомского і Куюмбінского. На цьому ж етапі планується запуск газових активів – «Роспана», родовищ Харампурського і Кинсько-Часельскої групи. На третьому етапі буде забезпечений суттєвий приріст видобутку за рахунок масштабної розробки важковидобувних запасів. Четвертий етап передбачає розробку шельфових родовищ.
Як в підсумку зміниться до 2030 р обсяг видобутку «Роснефти», представник компанії говорити не став.
У презентації Сєчіна на річних зборах акціонерів говорилося, що в 2030 р. «Роснефть» збільшить видобуток вуглеводнів на 40% до 370-380 млн т н. е. Чверть видобутку припаде на шельф.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас