Як НБУ збирається зміцнювати гривню до 12,5/$? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як НБУ збирається зміцнювати гривню до 12,5/$?

Валюта
8809
НБУ уклав з найбільшими банками джентльменську угоду про те, що вони продадуть пару мільярдів доларів і при цьому не будуть занадто “задирати” курс.
За вихідні гривня зміцнилася на 20 копійок при продажу (до 13,84 грн/$) і на 10 (до 13,43) при покупці. Нагадаємо, історичний максимум – 14,29 грн/$, був досягнутий у четвер, 28 серпня.
Але після того як глава НБУ Валерія Гонтарєва (до речі, прес-служба Нацбанку офіційно спростувала чутки про те, що Гонтарева подала у відставку) провела в п’ятницю нараду з керівниками найбільших банків, на якій досягнуто джентльменську угоду про те, що долар на міжбанку не буде пропонуватися дорожче 13 грн, бакс трохи подешевшав. «Курс гривні завдяки консолідованій позиції банківського співтовариства в найближчі дні може зміцнитися до 12,5-13 грн/$», – повідомляє прес-служба НБУ.
За словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, на нараді домовилися, що банки виставлять на початку вересня на продаж близько $ 2 млрд (зараз – $ 20-30 млн на день), щоб збити ажіотаж. «Ці адмінзаходи зміцнять гривню до 13-13,2 грн/$, але максимум на місяць, так як у банків немає стільки валюти на продаж, щоб погасити попит на неї. Крім того, зараз багато вкладників не продовжують договори по валютних депозитах, а забирають готівку, – сказав Охріменко. – Якщо АТО продовжуватиметься, курс знову поповзе вгору».
Аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що за місяць ситуацію поліпшать як отримання траншу МВФ ($ 1,4 млрд), так і хоч невелике, але збільшення продажу валюти експортерами, які, за рішенням НБУ, з 21 серпня зобов’язані продавати на міжбанку 100% виручки. Тоді, на його думку, ми отримаємо долар по 12,5 грн. Але багато буде залежати від ситуації на сході країни.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас