Через подорожчання добрив українські аграрії витратять на посівну на 30% більше, ніж в 2013 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через подорожчання добрив українські аграрії витратять на посівну на 30% більше, ніж в 2013 р.

Аграрний ринок
235
Осінній попит і обвал гривні довели вартість добрив в Україні до нового історичного рекорду. За даними інформаційної компанії «Інфоіндустрія», вартість аміачної селітри на заводах Дмитра Фірташа – черкаському «Азоті» і «Рівнеазоті» – з липневої позначки 4050 грн за тонну підскочила до 4450-4700 грн. І це при тому, що попит на селітру восени мінімальний, тому що в цей період вносяться переважно складні добрива. «Такої ціни на селітру Україна ще не спостерігала. Позначилися не тільки валютні коливання і сезонний попит, а й інші чинники. Зокрема, зниження пропозиції продукту, адже з чотирьох виробників селітри працюють тільки два. Попри те що селітра восени менш затребувана, черги на її придбання вже вишикувалися на місяць», – відзначає керівник «Інфоіндустрії» Дмитро Гордійчук.
Безпрецедентне зростання
Рекорди ставить не тільки селітра. Так, затребуване восени фосфорне добриво (амофос) також досягло небувалої раніше вартості – 8400-8800 грн за тонну. Його в Україні можуть виробляти Дніпровський завод мінеральних добрив і «Кримський Титан».
Цього сезону сільгоспвиробникам не вдасться компенсувати настільки дорогий продукт більш дешевим імпортним, вважає Гордійчук. «Нестача амофосу в Білорусі і Росії не обіцяє ні низьких цін, ні великих обсягів продажів на ринку України», – говорить експерт. За його оцінками, в найближчий місяць в Україну зайде більш ніж в два рази менше даного продукту, ніж торік – 23,7 тис. т.
Істотно подорожчали і популярні марки NPK добрив – нітроамофоска 15:15:15 і 16:16:16. Перша марка з липневої позначки 4950 грн за тонну підросла на минулому тижні до 5600-5800 грн, друга – з 5270 грн до 6150-6250 грн.
Скорочення витрат
Глава Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич розповів «Капіталу», що цієї осені (здебільшого завдяки зростанню цін на добрива) витрати на посівну зростуть на 30%. «Орієнтовна собівартість посіву тонни пшениці в середніх господарствах, за нашими розрахунками, становить 2100 грн. Але те, що витрачається зараз на посівну, – це всього 30 35% від загальних витрат, які ляжуть на плечі аграріїв, щоб довести зерно майбутнього врожаю до складу», – зазначив він. Фермери, на думку Томича, реагувати на ситуацію, що склалася із зростанням витрат, будуть по-різному. «Виробники розділяться на три категорії. Перша – скоротить посіви на 20%, як минулого року. Друга – заощадить на добривах, знизивши до мінімуму витрати на обробку ґрунту. І лише третя, невеликий прошарок фермерів, проведе посівні роботи згідно з усіма технічними вимогами», – вважає співрозмовник.
З іншого боку, українські сільгоспвиробники практично не здатні впливати на кінцеву вартість свого продукту, тому що вона диктується світовими цінами на зерно, бо більша частина врожаю експортується. І якими будуть світові ціни наступного року, зараз складно прогнозувати, каже керівник аналітичного департаменту консалтингової компанії ААА Марія Колесник.
Графіку дотримуються
Як розповіли «Капіталу» в департаменті землеробства Міністерства аграрної політики і продовольства, незважаючи на кон’юнктурне зростання цін на добрива, аграрії збільшили темпи їх придбання. «Забезпеченість добривами на осінній сезон ми оцінюємо на рівні 65-66%, що в принципі високий показник. Якщо в середині – кінці липня щотижня агрокомпанії закуповували по 50 тис. т добрив у фізичній вазі, то зараз цей показник становить 60-65 тис. т, що приблизно відповідає торішньому рівню закупівель», – розповідає начальник відділу загального землеробства, хімізації та меліорації земель міністерства Анатолій Рудюк. Він вважає, що зростання витрат на добрива не призведе до скорочення посівів озимих.
Наталія Кабаш
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас