Крим через провалений туристичний сезон недорахувався вже більше $2,2 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим через провалений туристичний сезон недорахувався вже більше $2,2 млрд

Світ
4016
Росіяни їздять відпочивати в Крим не рідше, ніж торік, але їх занадто мало, щоб компенсувати півострову грошовий потік, який він втратив разом з українськими туристами. Туристична індустрія Криму може недорахуватися в цьому році 80 млрд руб. (більше 2 млрд 213 млн дол.)
З середини травня до середини серпня до Криму приїхали відпочивати приблизно 1,35 млн росіян – така цифра виходить на основі даних, які РБК запросив у організацій, що фіксують обсяги транспортних потоків з Росії до Криму.
Офіційні оцінки вище (хоча їх і важко порівнювати, бо вони за різні періоди): міністр курортів і туризму Криму Олена Юрченко в четвер повідомила, що з початку року на півострові відпочили близько 2 млн росіян, а всього – 2,3 млн осіб (0,3 млн – українці і кримські діти, яких відправляли в кримські ж табори та здравниці). Радник тимчасово виконуючого обов’язки глави республіки Рустам Теміргалієв прогнозував в кінці липня, що загальне число відпочиваючих в Криму в 2014 р не перевищить 3 млн.
У будь-якому разі, це менше, ніж у минулі роки: за даними Міністерства курортів і туризму Криму, минулого року відпочивати на півострів приїхали 5,89 млн туристів, у тому числі приблизно 2 млн – з Росії. При цьому в українській пресі минулий курортний рік у Криму називали провальним – планувалося, що число туристів перевищить 6 млн чоловік. Виходить, Крим недорахується цього року, як мінімум, половини туристів.
Голова правління Асоціації малих готелів Криму Валентина Марнопольська розповіла, що завантаження кримських міні-готелів в цьому сезоні виявилося на 30-40% нижче, ніж роком раніше. Менше за інших, за її словах, від зниження турпотоку постраждали об’єкти, котрі отримали держпідтримку – дитячі табори і санаторії. “У нас змінився турист, вперше був такий великий потік туристів з Росії, а українці більше не приїхали відпочивати”, – говорить Марнопольська. За її словами, заробити як колись у цьому сезоні власникам невеликих готелів не вдалося, проте вони очікують нову зміну туристів у вересні та жовтні і намагаються налагодити зв’язки з колегами з Краснодарського краю, щоб зрозуміти, як ефективніше працювати з російськими туристами.
За попередніми підрахунками Міністерства курортів і туризму Криму, туристи, що відпочили на півострові з початку року, витратили сукупно близько 60 млрд руб. Виходячи з оцінки турпотоку в 2,3 млн осіб, середньостатистичному відпочиваючому поїздка до Криму обійшлася в 26 тис. руб.
Торік, підбиваючи підсумки туристичного сезону, тодішній міністр курортів і туризму Криму Олександр Лієв заявив, що відпочиваючі витратили на півострові 40 млрд грн – це близько 160 млрд руб., або, виходячи з оцінки турпотоку в 6 млн, порядку 27 тис. на людину.
Таким чином, навіть, якщо офіційний прогноз правильний і Крим відвідають цього року 3 млн осіб, а середні витрати туриста на відпочинок збережуться на рівні 26 тис. руб., загальна виручка туристичний сезону-2014 у Криму складе 78 млрд руб. – на 82 млрд руб. менше, ніж торік.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас