"Держрегулювання цін по-радянськи": російські комуністи пропонують ввести контроль уряду над вартістю продовольства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Держрегулювання цін по-радянськи": російські комуністи пропонують ввести контроль уряду над вартістю продовольства

Світ
681
Група депутатів-комуністів на чолі з лідером КПРФ Геннадієм Зюгановим внесла на розгляд Держдуми законопроект, який передбачає внесення змін до ФЗ “Про основи державного регулювання торговельної діяльності в РФ”. Йдеться про регулювання торговельних націнок на деякі групи продовольчих товарів. Аналогічну пропозицію Мінсільгоспу днями було заблоковано Федеральною антимонопольною службою через деякі “технічні деталі”.
Комуністи наголошують на тому, що зараз основний прибуток від продажу продовольства отримують не виробники, а торговці. “Праця, наприклад, селянина – головного учасника виробництва хліба – в кінцевому продукті оцінюється 6-8%, в той час як у всіх розвинених країнах ця величина становить не менше 50%”, – зазначено в пояснювальній записці до документа.
Законопроект передбачає наділення уряду РФ правом встановлювати граничні розміри торгових націнок на окремі види сільгосппродукції, включаючи товари першої необхідності. На сільськогосподарські споживчі кооперативи ця міра поширюватися не буде. Передбачається, що для зерна, молока, овочів та іншої первинної продукції націнка становитиме для виробників 45% від собівартості, для переробників – 15%, для оптовиків – 10% і для роздрібної торгівлі – 15% від відпускної ціни виробника або оптового продавця. Регіони депутати планують наділити правом розширювати перелік товарів, що підпадають під обмеження.
Також автори законопроекту пропонують стягувати з господарюючих суб’єктів, що здійснюють торговельну діяльність, пеню в розмірі 1% за кожен день прострочення оплати сільгосппродукції і продовольства, переданих їм для подальшого продажу. Як відзначає преса, фактично пропозиція означає повернення до радянської практики держрегулювання цін.
Один з авторів документа, депутат Володимир Кашин, пояснив у коментарі радіо “Говорит Москва”: “У нас бувають роки, що в роздробі праця селянська оцінюється, допустимо, в батоні хліба на рівні 6-8%, тобто в кілька сотень відсотків торгівля накручує свої ціни. І цей закон регулює систему, саме так, і вибудовує торговельні націнки в роздробі не більше 20%, оптова торгівля – 10%, і 10-15% – це переробка”. На думку Кашина, від цього виграють не тільки споживачі, а й вітчизняні виробники продовольчих товарів.
З аналогічною пропозицією минулого тижня виступив Мінсільгосп РФ. Щоб стабілізувати ціни на продукти і “попередити спекулятивні процеси”, міністерство розробило проект постанови, що дозволяє регіонам укладати з виробниками і торговими мережами угоди, які передбачають заходи щодо підтримання цін на окремі види продукції.
Глава Мінпромторгу Денис Мантуров 22 серпня оголосив, що його відомство вже погодило проект постанови. В Мінекономрозвитку РБК також підтвердили, що узгодили документ в представленій редакції. Як зазначало видання, цей документ за умовами схожий з тим, що був підписаний між ритейлерами і виробниками в жовтні 2007 року. Тоді напередодні президентських виборів уряд проводив кампанію зі стримування зростання цін на продовольство. Кабінет міністрів Віктора Зубкова домовився з найбільшими виробниками і торговими мережами про те, що до кінця року ціни на хліб, яйця, рослинну олію, молоко і кефір не підвищуватимуться. На хвилі очікувань подальшого стрибка цін споживачі взялися скуповувати товари, причому не тільки з цього списку, що викликало в підсумку поступове зростання цін на весь спектр продуктів. У 2008 році замороження цін було визнано неефективним і програма скасована. З жовтня 2007 по травень 2008 року продукти, ціни на які були “заморожені”, подорожчали від 5 до 27%. Аналогічні заходи застосовувалися на тлі посухи 2010 року, але тоді торговельну націнку не було зафіксовано.
При розгляді пропозиції Мінсільгоспу про нове “замороження” цін Федеральна антимонопольна служба висловилася проти ініціативи. Про це стало відомо під час засідання комісії з продовольчим ринкам під головуванням віце-прем’єра Аркадія Дворковича, пише “Комерсант”. При цьому ФАС посилався на негативну практику минулих років.
“Негативний відгук не пов’язаний з пропозицією в цілому, він стосувався технічних деталей цієї пропозиції. Там є деякі питання, які, з нашої точки зору, потрібно додатково пропрацювати, і якщо це буде зроблено, то, як це було в 2007 і 2010 роках, таку постанову може бути прийнято”, – уточнив “Ведомостям” заступник керівника ФАС Андрій Циганов.
Мінсільгосп має намір усунути зауваження щодо проекту постанови і повторно направити його для узгодження до профільних відомства, повідомив представник міністерства “Ведомостям”.
Уряд стурбований зростанням цін на продукти харчування після того, як у порядку контрсанкцій Росія заборонила ввезення низки видів сільськогосподарської продукції з США, ЄС, Норвегії, Канади та Австралії. Після прийняття цього рішення з регіонів вже надходили повідомлення про зростання цін на свинину, птицю, рибу і вершкове масло. При цьому російські продовольчі санкції дали змогу деяким іноземним виробникам серйозно збільшити свій дохід. Так, наприклад, риболовецькі господарства Фарерських островів накрутили ціни на лосось через відсутність конкуренції на 60%. Відповідальним за ситуацію призначений віце-прем’єр Дворкович. ФАС відкрила спеціальну гарячу лінію, куди можна буде повідомляти про підвищення цін.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас