В НАТО готові до оборони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НАТО готові до оборони

Світ
893
НАТО в найкоротші терміни готове розмістити біля кордонів Росії сили швидкого реагування. «Скоро ви побачите більш зриму присутність НАТО на сході», – заявив за тиждень до саміту альянсу в Уельсі генеральний секретар організації Андерс Фог Расмуссен. Напередодні Фінляндія і Швеція повідомили про готовність підписати з НАТО договір про військову допомогу.
Рівно через тиждень в Уельсі стартує саміт НАТО. На порядку – «готовність альянсу посилити колективну оборону», завершення операції міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані в кінці 2014 року і, нарешті, відносини з Росією у зв’язку з подіями на Україні.
Окремою темою можуть стати вимоги Польщі та країн Прибалтики до керівництва НАТО націлити проти Росії систему протиракетної оборони в Європі. На початку цього тижня німецькі ЗМІ активно мусували чутки, що альянс готовий розглянути ці пропозиції, поки, щоправда, тільки в теорії.
Тоді в апараті Північноатлантичного альянсу запевнили, що європейська ПРО не буде спрямована проти Росії. Однак через усього два дні генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив: «Скоро ви побачите більш зриму присутність НАТО на Сході».
В інтерв’ю європейським ЗМІ Расмуссен повідомив, що у альянсу є сили швидкого реагування, «які при необхідності можуть бути швидко розгорнуті». «Тепер нашою метою є розвиток сил, які перебуватимуть в ще більш високому ступені готовності… Наші східні союзники будуть задоволені, коли дізнаються, в чому полягатиме план підвищеної готовності», – підкреслив генсек.
За відомостями Guardian, таким натовським центром у Східній Європі може стати польське місто Щецин на березі Балтійського моря. «Більш відчутна військова присутність НАТО на Сході принесе шкоду євроатлантичній стабільності. НАТО хоче задовольнити фобії східних союзників. А як щодо боротьби з реальними викликами міжнародній безпеці?», – Задаються питанням в постпредстві Росії при альянсі.
Крім цього, Расмуссен в черговий раз підкреслив готовність НАТО допомагати Києву: «Україна має свій власний шлях. Це буде продемонстровано на саміті, де у нас відбудеться зустріч на вищому рівні в форматі НАТО-Україна. Те, що ми дійсно вирішили зробити на саміті, – це допомогти їй побудувати сектор безпеки, модернізувати його».
Російські експерти як і раніше схильні вважати заяви Расмуссена – який незабаром залишає свою посаду генсека – не більше ніж політичною риторикою.
Між тим, напередодні фінське видання Helsingin Sanomat повідомило, що вже 4 вересня на саміті Фінляндія підпише з організацією договір про військову допомогу. В такому випадку сили реагування НАТО отримають право проводити навчання в Фінляндії, а місцева влада повинна буде взяти на себе технічні та логістичні завдання аж до надання військовослужбовцям продовольства і боєприпасів. Аналогічний документ готова підписати і Швеція.
«Така угода означає кінець нейтралітету двох держав. До цих пір вони були партнерами НАТО, тепер же рівень співпраці різко підвищиться. Логічний наступний крок після підписання такої угоди – прямий вступ цих країн до Альянсу, – заявив глава міжнародного комітету Держдуми Олексій Пушков, – Уперше ідея зближення Фінляндії та Швеції з НАТО піднімалася ще в 2001 році. Тоді вона не пройшла, але тепер, скориставшись українською кризою, заокеанські партнери повернулися до цього питання».
А за день до саміту в Уельсі президент США Барак Обама планує відвідати Естонію.
3 вересня в Таллінні він проведе зустріч з трьома лідерами країн Балтії – президентом Естонії Томасом Ільвесом, президентом Латвії Андрісом Берзиньшем і президентом Литви Далею Грібаускайте.
«У світлі останніх подій в Україні США зробили кроки з підтримання відносин з союзниками в Центральній і Східній Європі, і ця поїздка дає можливість підтвердити нашу непорушну прихильність п’ятої статті Північноатлантичного договору – напад на одного з членів Альянсу означає напад на всіх», – заявила офіційний представник Ради національної безпеки при Білому домі Кейтлін Хейден. Відразу з Талліна Обама відправиться в Уельс.
Поліна Матвєєва
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас