Росія скасує продуктове ембарго для Заходу - як тільки "мине загроза національній безпеці країни" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія скасує продуктове ембарго для Заходу - як тільки "мине загроза національній безпеці країни"

Світ
595
Віце-прем’єр Росії Аркадій Дворкович заявив, що уряд скасує продуктове ембарго, як тільки мине загроза національній безпеці країни, повідомляє агентство РИА “Новости”.
Він нагадав, що економічні заходи протидії країнам, які підтримали санкції проти Росії, були введені за указом президента з метою захисту національної безпеки. Дворкович не уточнив, що саме мають зробити закордонні партнери, щоб довести свої благі наміри, відзначивши лише, що уряд стежить за їхніми подальшими діями.
Значного зростання цін в Росії на продовольство після введення ембарго не відбулося, сказав Дворкович на зустрічі прем’єра Дмитра Медведєва з віце-прем’єрами у вівторок в Горках. Він послався на дані Мінпромторгу, Мінсільгоспу і Росстату, які моніторять ціни на продовольчому ринку. За його словами, відбувається звичайне “сезонне коливання цін”.
“В середньому ціни підвищуються трохи вище звичайного сезонного рівня, якщо звичайно в серпні у нас нульове зростання цін, то в цьому серпні, в ці тижні відбулося зростання цін на 0,1-0,2% по всій номенклатурі товарів”, – заявив він .
Дворкович визнав, що в результаті обмежень почали зростати ціни на м’ясо птиці та свинини в тих країнах, які не підпали під російське ембарго. “Наші дії викликали деякий рух на продовольчих ринках. Деякі країни підвищили ціни на м’ясо птиці та свинину на 2-3%”, – пояснив він.
Дворкович також звернув увагу на позитивний ефект санкцій: зросло завантаження вітчизняних переробних підприємств, особливо тих, які виробляють сири. “Ми почали більше переробляти свого молока і поставляти на ринок власні сири, це здорова тенденція, яка означає, що наша продукція почала конкуренцію із закордонними аналогами”, – сказав він.
Як зазначив віце-прем’єр, в цілому асортимент продукції на ринку змінюється, стало більше продовольства з країн Південного Кавказу і Центральної Азії, “звідти з’явилася плодоовочева продукція за приблизно тими ж цінами, які були раніше”, повідомив він.
Росстат: “дуже пристойне” тижневе зростання цін на куряче м’ясо і свинину
Глава Росстату Олександр Суринов також прокоментував ситуацію, що склалася на споживчому ринку після санкцій і контрсанкцій. Він вважає “серйозним” і “дуже пристойним” тижневе зростання цін на курку і свинину, але в цілому ситуацію на споживчому ринку оцінює як “спокійну”.
“Перший тиждень після прийняття рішення не показала ніякого драматизму в узагальнюючих даних. Ми не зафіксували якісь серйозні зміни. Сьогодні буде публікація даних ще за один тиждень, може, цей тиждень буде більш показовим. За нашими оцінками, ситуація на споживчому ринку спокійна” , – сказав він на брифінгу в Москві.
Суринов визнав лише, що на загальному тлі виділяється зростання цін на курку і свинину. “За тиждень з 12 по 18 серпня ціни на них зросли на 0,9% і 0,5%, – повідомив він. – Зростання цін за тиждень на 0,9% і навіть на 0,5% – це серйозне зростання”. “Якщо порівнювати ці темпи із загальною інфляцією за тиждень, яка склала 0,1%, то зростання пристойне, я б навіть сказав, що дуже пристойне”, – додав глава Росстату.
Сири подорожчали за тиждень з 12 по 18 серпня на 0,2%. “Якщо зростання буде по 0,2% за тиждень, то за місяць отримаємо близько 1%”, – сказав Суринов. Все в сукупності не дає йому приводу “драматизувати в цілому ситуацію”, передає “Інтерфакс”.
Раніше Мінекономрозвитку повідомило про зростання цін на продукти, що потрапили під ембарго. Йдеться про свинину, м’ясо птиці, рибу і вершкове масло. Також в міністерстві прогнозують, що за підсумками серпня інфляція в РФ складе 0,1%, з початку року – 5,4%, за рік – 7,5%.
Цього року м’ясна продукція в Російській Федерації дорожчає швидше від інших товарів: з початку 2014 року ціни на свинину зросли на 19,9%, на курятину – на 17,5%. Вершкове масло з січня 2014 року в цілому подорожчало на 9,4%, а сири – на 5%.
З’явилися повідомлення про підвищення цін на продукти і з російських регіонів. Так, губернатор Калінінградської області Микола Цуканов заявив, що в числі продуктів, які подорожчали, опинилася заморожена курка. “Це м’ясо тимчасово випало або підвищилося в ціні на 30-40 рублів, судячи за зверненнями громадян. Фактично на 50-60%”, – повідомив він.
В Санкт-Петербурзі, Омській, Саратовській, Бєлгородській, Челябінській, Ярославській, Новосибірській, Сахалінській, Тверській, Пензенській і Ростовській областях місцеві жителі скаржилися на різке зростання цін на курку (до 30%), м’ясо та молоко.
При цьому російські продовольчі санкції дали змогу деяким іноземним виробникам серйозно збільшити свій дохід. На відміну від російських компаній, іноземні постачальники, наприклад, риби і морепродуктів можуть дозволити собі серйозно збільшувати ціни. Як повідомляє портал UndercurrentNews, риболовецькі господарства Фарерських островів накрутили ціни на лосось через відсутність конкуренції на 60%.
А в країнах, зачеплених російськими контрсанкціями, навпаки, продукти дешевшають. Так, у Фінляндії покупці завдяки продуктовому ембарго, під яке потрапили продукти Valio, зокрема, сири Oltermanni, купують їх помітно дешевше. Фіни буквально змітають товар з прилавків магазинів і дякують за санкції президента РФ.
Раніше після введення ембарго було оголошено, що російська влада перевірить інформацію про підвищення цін на продукти, що потрапили під продовольчі санкції. Після того як ритейлери поскаржилися на постачальників, які підвищили ціни на продукти, віце-прем’єр Аркадій Дворкович, призначений відповідальним за зростання цін, повідомив, що ФАС і Мінпромторг найближчим часом організують відповідну перевірку. ФАС також відкрила спеціальну гарячу лінію, куди можна буде повідомляти про підвищення цін.
Цьому передував скандал з групою компаній “Русское море”, пов’язаною з “другом Путіна” Геннадієм Тимченком, якою зацікавилася ФАС. Сталося це після того, як в ЗМІ з’явилися відомості про те, що “Русское море” збільшило відпускну ціну на лосось на 80-100% відразу після введення заборони на імпорт риби з країн ЄС та Норвегії.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас