Торговий конфлікт Білорусі з Україною вичерпано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговий конфлікт Білорусі з Україною вичерпано

Світ
1058
Конфлікт з Україною вичерпано. Про це заявив сьогодні на брифінгу в Мінську директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності МЗС Білорусі Ігор Назарук.
Він нагадав, що 19 серпня скасовані всі обмеження у взаємній торгівлі двох країн. При цьому І.Назарук підкреслив: Україна не змусила Білорусь скасувати ліцензування – білоруська сторона пішла на це у зв’язку з нормалізацією цінової ситуації на внутрішньому ринку.
Представник МЗС також заявив, що ліцензування низки зарубіжних товарів, яке вводила Білорусь, не було дискримінаційною мірою по відношенню до України.
На питання, чи прогнозувала Білорусь при введенні ліцензування, що Україна прийме у відповідь заходи у вигляді мит на ряд білоруських товарів, І.Назарук відповів: “МЗС займається прогнозуванням наслідків тих чи інших рішень. Однак як можна прогнозувати, за яку частину тіла вкусить собака, якщо ви наступили їй на хвіст, і до того ж випадково”, – додав глава департаменту.
І.Назарук підкреслив, що Білорусь “не оголошувала війну” всьому світу. У цьому, на його думку, можна переконатися, якщо звернути увагу на різноманіття товарів на полицях білоруських магазинів.
Нагадаємо, 1 травня Білорусь ввела ліцензування імпорту пива з меж Митного союзу. Імпорт цієї продукції здійснюється тепер за разовими ліцензіями, видавати які уповноважено Міністерство торгівлі за погодженням з концерном “Белгоспищепром”. Підставою для видачі ліцензії є підписання імпортером документа з білоруською стороною про мінімальні ціни на пиво, за якими воно буде продаватися в країні.
1 червня Рада міністрів Білорусі прийняла постанову “Про ліцензування імпорту окремих видів макаронних виробів, а також кондитерських виробів і сировини для їх виробництва з-за меж єдиної митної території Митного союзу”. Документ ввів обов’язкове ліцензування Мінторгу даної продукції після підписання угод про мінімальні ціни з концерном “Белгоспищепром”.
У відповідь Україна оголосила про введення мит на білоруську молочну продукцію, кондитерські вироби, пиво, електролампи розжарювання, добрива, шини, холодильники.
24 липня Білорусь скасувала ліцензування імпорту деяких товарів з країн СНД із застереженням: у цих країнах не повинні застосовуватися обмеження білоруської продукції. Однак незважаючи на це, 26 липня рішення української влади про мита відносно білоруських товарів вступило в силу, оскільки, за даними Києва, змін в питанні доступу українських товарів до Білорусі не відбулося.
29 липня Ігор Назарук заявив журналістам, що вимога про ліцензування поставок ряду товарів, яке зумовило невдоволення української влади, збережеться, якщо стосовно білоруських товарів будуть введені обмежувальні заходи, не передбачені договором про зону вільної торгівлі.
5 серпня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України ухвалила рішення про те, що 19 серпня Україна припинить стягування спецмита на білоруські товари, введені раніше у відповідь на рішення уряду Білорусі про ліцензування імпорту низки товарів з країн, що не входять в Митний союз. Білоруський МЗС це рішення вітав.
Питання зняття бар’єрів у двосторонній торгівлі двічі обговорювалося президентами Білорусі та України Олександром Лукашенко і Петром Порошенко в телефонних розмовах 4 і 12 серпня.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас