Фермерам Росії потрібні роки, щоб замінити імпорт із Заходу - Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фермерам Росії потрібні роки, щоб замінити імпорт із Заходу - Financial Times

Аграрний ринок
735
Заборонивши імпорт продуктів із Заходу, Кремль намагається переконати росіян, що вітчизняні продукти кращі і ними можна замінити іноземні товари.
Однак російські фермери скаржаться, що не впораються з таким завданням з Москви.
Як пише сьогодні Financial Times, аграрії зізнаються, що їм доведеться роками тяжко трудитися, щоб російський ринок став самодостатнім. А коли російські компанії досягнуть потрібного рівня виробництва, ситуація в політиці може змінитися, і вони знову втратять вкладені гроші.
“Ембарго триватиме не дуже довго, щоб ми могли від цього виграти. Замість Польщі ми тепер будемо конкурувати з Чилі, а ми конкурувати не можемо”, – говорить директор радгоспу імені Леніна Павло Грудінін.
У міністерстві сільського господарства Росії теж говорять, що російська продукція “недотягує” до імпортної.
“У Росії сьогодні унікальна ситуація, в якій хороші, вирощені в екологічно чистих умовах яблука неможливо продати за ціною, за якою продаються імпортні. До половини фруктів з маленьких ферм і 20% продукції промисловості просто гниють”, – скаржиться заступник міністра сільського господарства Дмитро Юр’єв.
Financial Times пише, що проблема такого складного становища сільського господарства в Росії полягає в тому, що галузь досі не позбулася методів господарювання часів СРСР.
В 90-х роках підприємці зосередилися на областях, в яких можна швидко отримати прибуток. Мало хто займався модернізацією підприємств. В цей час багато селян виїхали на заробітки в Москву.
На сьогодні Росія змогла вирішити лише проблеми з виробництвом свинини і курятини. Однак у міністерстві сільського господарства Росії припускають, що нарощування виробництва м’яса зараз може обвалити ціни і створити нові проблеми для економіки і ринку.
У свою чергу, багато маленьких ферм переконані, що будь-які зміни з боку держави зараз не матимуть значного ефекту.
“Уряд ніколи нічого не давав для сільського господарства, лише створював нам перешкоди”, – скаржиться директор невеликої агрофірми на Уралі Василь Мельниченко.
Його ферма вирощує кролів та овочі. Але йому доводиться платити за електрику в три рази більше, ніж платить алюмінієвий комбінат неподалік.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас