Засуха в Іспанії загрожує світу дефіцитом оливкової олії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Засуха в Іспанії загрожує світу дефіцитом оливкової олії

Аграрний ринок
509
Іспанія, яка займає перше місце в світі за обсягами виробництва оливкової олії, цього року зіткнулася з засухою, яка може призвести до скорочення врожаю оливок в деяких регіонах на 40% порівняно з 2013 роком, зазначає агентство Oil World, прогноз якого наводить The Wall Street Journal.
Найбільш згубний вплив зробила посушлива погода в Андалусії – головній оливковій провінції Іспанії – в травні і червні, коли оливкові дерева цвітуть і споживають пікову кількість вологи.
“Засуха в Іспанії та її вплив на ринок оливок можуть виявитися вельми істотними. Якщо вона негативно вплине на іспанський урожай, споживчі ціни, швидше за все, зростуть в 2014 році”, – заявив керівник напрямку фасованих продуктів харчування в Euromonitor International Ламін Лауснія.
У 2012 році несприятливі погодні умови призвели до втрати 80% врожаю оливок в Іспанії, в результаті чого закупівельні ціни на них підскочили на 30%, а оливкова олія в кінці 2012 року подорожчала на 13% в Іспанії і на 8% в США.
В даний час побоювання дефіциту підтримують ціни на оливкову олію на біржі Mercado de Futuros del Aceite de Oliva в іспанському місті Хаен поблизу найвищого рівня з червня 2013 року – 2,39 тис. євро за тонну.
Поки до кінця неясно, як саме іспанська засуха вплине на ціни на оливкову олію за межами країни. Але аналітична фірма Mintel очікує подорожчання у Великобританії і США на 3-5% до початку наступного року, якщо ситуація не погіршиться.
Світові обсяги споживання оливкової олії стійко зростають останні два десятиліття, досягнувши близько 2,3 млн тонн на рік. Частково це пояснюється підвищеним інтересом до цього виду олії в країнах, що розвиваються, включаючи Китай та Індію, відзначає галузева організація Міжнародна рада з оливкам (IOC), що базується в Мадриді.
Іспанія займає перше місце у виробництві оливок у світі – 50% від загального обсягу. На другому місці Італія (15%), потім ідуть Греція (13%) і Туреччина (5%). Як очікується, інші великі виробники оливок і оливкової олії цього року зберуть середні врожаї, що навряд чи дозволить їм компенсувати дефіцит поставок з Іспанії, оскільки всі минулі запаси були практично витрачені після засухи 2012 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас