Пентагон повідомив про знищення сирійської хімічної зброї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пентагон повідомив про знищення сирійської хімічної зброї

Світ
210
Вивезену з Сирії хімзброю знищено на борту американського судна.
Сирійську хімічну зброю на борту американського судна Cape Ray знищено, говориться в заяві Пентагону.
“Сьогодні вранці міністр оборони Чак Хейгел подзвонив капітану судна Cape Ray, щоб привітати екіпаж із завершенням безпрецедентної роботи з нейтралізації в морі найнебезпечніших хімічних речовин із заявленого сирійського арсеналу”, – повідомив офіційний представник Пентагону Джон Кірбі.
За його словами, операція з ліквідації сирійської хімзброї пройшла на високому професійному рівні з суворим дотриманням безпеки. Довкілля в ході операції не постраждала.
Кірбі також зазначив, що хоча робота міжнародної спільноти щодо повної ліквідації сирійської програми розвитку хімзброї ще не завершена, міністр Хейгел вважає, що це “ясна демонстрація того, що може бути досягнуто, коли дипломатія підкріплена готовністю використовувати військову силу”.
Нагадаємо, Сирія погодилася приєднатися до Конвенції про заборону хімічної зброї і повністю знищити свій отруйний арсенал у вересні 2013 року. На такий крок влада країни пішла через загрозу удару з боку США. Вашингтон поклав на Дамаск відповідальність за застосування зброї масового ураження в серпні 2013 року.
Остання частина хімічного арсеналу була вивезена з Сирії 23 червня.
7 липня був оприлюднений лист генерального секретаря ООН Пан Гі Муна Раді Безпеки, в якому говориться, що спільна місія ООН і Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердила наявність отруйного газу зарину в циліндрах, вилучених у сирійських заколотників в серпні 2013 року.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас