Болгарія призупинила всі дії по "Південному потоку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Болгарія призупинила всі дії по "Південному потоку"

Енергетика
558
Болгарія оголосила про замороження робіт на газопроводі “Південний потік”. Міністр економіки та енергетики Болгарії Васил Штонов доручив Болгарському енергетичному холдингу призупинити всі дії в рамках проекту “Південний потік”. Причиною такого рішення стала “невідповідність проекту вимогам Єврокомісії”, повідомляється на сайті міністерства.
Штонов заявив, що проект залишиться замороженим до тих пір, поки не буде відповідати вимогам Єврокомісії. Зараз міністр розпорядився припинити всі дії в рамках проекту, в тому числі укладення нових договорів.
Євросоюз зажадав від Болгарії призупинити будівництво “Південного потоку” 3 червня. Брюссель вказував на невідповідність проекту європейському Третьому енергопакету, відповідно до якого власниками розташованих в Євросоюзі трубопроводів не можуть бути компанії, які зайняті у видобутку газу. Крім того, ЄС передбачає, що під час укладання контрактів на будівництво газопроводу болгарські і російські компанії отримали привілеї.
На початку серпня компанія “Стройтрансгаз”, 50% якої належить Геннадію Тимченку, відмовилася від будівництва болгарської ділянки “Південного потоку”. Наступником компанії в російсько-болгарському консорціумі став приналежний Газпрому “Центргаз”.
Будівництво “Південного потоку” ведеться з 2012 р. Потужність газопроводу повинна скласти 63 млрд куб. м в рік. Частина трубопроводу буде прокладена по дну Чорного моря. Трубопровід довжиною близько 1,5 тис. км пройде по території Болгарії, Сербії, Угорщини та Словаччини. Газпром допускає будівництво відгалуження до Австрії. Введення газопроводу в експлуатацію заплановане на 2015 рік, на проектну потужність він вийде в 2018 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас