Будівництво терміналу скрапленого газу допоможе Україні позбутися шантажу «Газпрому» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівництво терміналу скрапленого газу допоможе Україні позбутися шантажу «Газпрому»

Енергетика
1121
Голова Верховної Ради Олександр Турчинов наголошує на необхідності в найкоротші терміни побудувати в Україні термінал скрапленого газу, що зробить її незалежною від шантажу «Газпрому».
Про це він сказав під час зустрічі з керівництвом компанії «Клайпедас нафта», в ході якої Турчинова ознайомили з досвідом Литви в будівництві терміналу скрапленого газу в рекордно короткі терміни, повідомили УНІАН у прес-службі ВР.
За словами Турчинова, литовський досвід будівництва такого терміналу за три роки «надзвичайно важливий для України». «Ми будемо впроваджувати його в нашій державі, щоб зробити нашу країну незалежною від шантажу «Газпрому», – підкреслив він. Як повідомлялося, голова Верховної Ради України 17-19 серпня приймає участь у Конференції голів парламентів Північних і Балтійських країн (м.Паланга, Литовська Республіка). На початку червня глава Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Сергій Євтушенко висловив надію на те, що найближчим часом буде знайдено джерела фінансування для будівництва LNG-терміналу в Одеській області. За його словами, якщо з’явиться фінансування, то вже через 12 місяців Україна зможе почати постачання скрапленого газу.
При цьому вартість блакитного палива з урахуванням транспортування складе близько 380 дол. за 1 тис. куб. м, якщо це буде газ з Європи, і 220-230 дол. за 1 тис. куб. м, якщо постачальником будуть США, а обсяги поставки складуть 5 млрд куб. м газу в рік, при тому що вартість переобладнання причалу для прийому скрапленого газу становить всього 35-36 млн євро. Довідка УНІАН. Національний проект «LNG Україна» реалізує Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України. Проект передбачає будівництво терміналу для регазифікації скрапленого природного газу (СПГ), який буде розташований в морському порту «Южний» ПАТ «Укртранснафти» в Комінтернівському районі Одеської області.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас