Західні банки підняли ціну гарантій російським банкам для MasterСard і Visa — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні банки підняли ціну гарантій російським банкам для MasterСard і Visa

Фінтех і Картки
1345
Західні банки підняли ціну гарантій, які вони надають російським банкам для MasterСard і Visa. Платіжні системи приймають ці гарантії в забезпечення розрахунків за випущеними картам та еквайрингом. Про це розповів «Відомостям» банкір, який нещодавно купив таку гарантію: рік тому вона коштувала приблизно 2% від суми контракту, а цього року – 3%. За його словами, іноземні банки пояснили це переглядом ризиків на російських гравців після введених ЄС і США санкцій проти низки компаній і банків. Це підтверджують співробітник російської платіжної системи та керівники двох великих російських банків.
Гарантії точно подорожчають для банків за межами топ-20 за розміром активів, для великих банків ціна залежить від якості банку: в ​​основному їх залучають на рік і у багатьох термін дії останніх гарантій поки не минув, розповідає топ-менеджер банку з топ-5 на ринку кредитних карт.
Банки в якості забезпечення безперебійності розрахунків можуть розміщувати на коррахунку МПС гарантійні депозити, а також надавати їм гарантії або акредитиви. Більшість використовують гарантії, вказують співрозмовники «Ведомостей», але тепер багатьом доведеться розміщувати гроші.
Банкам, яким був знижений рейтинг, довелося збільшити гарантійні депозити, визнає співробітник російської платіжної системи. При визначенні розміру депозиту враховується оборот банку по кредитних картах і еквайрингу, пояснює людина, близька до міжнародної платіжної системи, при цьому рейтинг банку – один з коефіцієнтів, який суттєво впливає на суму депозиту, його перерахунок відбувається раз в квартал.
Торік гарантії були для банків вигідніше, ніж депозити, говорить один зі співрозмовників «Ведомостей»: валютний гарантійний депозит обходився приблизно в 5%: «Всі брали гарантії, а не купували валюту». Валюту було вигідніше розмістити в кредит, ніж тримати на коррахунку, погоджується керівник роздробу великого російського банку.
Інша причина відмовитися від гарантій на користь депозитів – західні банки перестануть приймати гарантії Сбербанку, вказують два співрозмовника. До санкцій середні банки могли залучати контргарантії Ощадбанку, щоб отримати додаткову гарантію від іноземного банку, але тепер це навряд чи буде можливо, розповідає один з них. Банкір, чий банк користувався такою схемою, підтвердив, що тепер він, швидше за все, не зможе залучити Сбербанк.
Представник Сбербанку прокоментувати це не зміг. Visa і MasterCard коментарі не надали. В Deutsche Bank від коментарів відмовилися, в Citibank на запит “Ведомостей” не відповіли.
Зараз для банків це вже питання не вартості грошей, а їх збереження, розповідає банкір: «Багато хто побоюється санкцій, депозит – це живі гроші, які в разі санкцій з боку США можуть бути просто заморожені, гарантії ж дозволяють уникнути цих ризиків». У платіжних систем є безумовне право доступу до засобів на депозиті, які вони використовують у разі невиконання банком-емітентом своїх зобов’язань.
Правда, МПС можуть попросити банки замінити гарантії на депозити: наприклад, в 2008 р Visa попросила деякі банки замінити гарантії на депозити, згадує банкір. Через це частина банків відмовилися від випуску карт Visa і перейшли на MasterСard, що проявила гнучкість.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас