Страхові компанії зобов'яжуть віддавати МТСБУ понад 35% премій по ОСАГО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страхові компанії зобов'яжуть віддавати МТСБУ понад 35% премій по ОСАГО

Особисті фінанси
392
Члени президії Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) 7 серпня затвердили положення “Про порядок формування та використання додаткового гарантійного внеску до Фонду захисту потерпілих”, яким вводиться механізм “зв’язування” резервів. Про це повідомили в МТСБУ.
“Метою нововведення є своєчасне виконання членами МТСБУ зобов’язань перед страхувальниками і потерпілими, а також забезпечення фінансових гарантій виконання зобов’язань за договорами ОСАГО. Крім того, цей захід дозволить обмежити розмір комісійних винагород агентам і посередникам”, – пояснила президент МТСБУ Наталія Гудима.
Новий механізм повинен запрацювати з 1 жовтня.
Обсяг “зв’язуваних” резервів залежить від якості врегулювання збитків та рівня виплат: чим краще страховик врегулює страхові події, тим менше він буде платити в МТСБУ. За основу МТСБУ буде брати показники близько 30 найбільш успішних страхових компаній. За підсумками кожного кварталу на підставі їх показників буде розрахований середній рівень виплат, наприклад, зараз він становить 40%. Ці компанії будуть “зв’язувати” обсяг премій, який на 5 п.п. менше середнього рівня виплат – 35%.
Решта страховиків будуть за певними критеріями групуватися в три категорії і передавати на зберігання в бюро більше коштів. Для другої групи СК цей показник складе 40% від премій, для третьої – 45%, четвертої – 50%. Серед таких компаній можуть бути і ті, хто свідомо недоплачує гроші постраждалим в ДТП, затягуючи або навіть відмовляючи у виплатах, і ті компанії, які працюють в регіонах з низькою аварійністю і, як наслідок, низькою збитковістю ОСАГО.
Визначати, в яких банках зберігати ці кошти, МТСБУ буде самостійно в рамках прийнятої в бюро інвестиційної політики. Однак якщо сума “зв’язуваних” премій, які відраховуються страховиком до Фонду захисту потерпілих перевищить 500 тис. грн, то страховик зможе подати в МТСБУ заявку на розміщення коштів в певному банку.
Механізм “зв’язування” резервів вже випробуваний в системі “зеленої карти”: з початку року МТСБУ збирає на окремому рахунку від 40% до 60% зібраних страховиками премій. Причому в системі “зеленої карти” саме МТСБУ займається врегулюванням страхових подій за рахунок коштів страховика, що дозволило не тільки підвищити гарантії, але і скоротити термін виплати відшкодування.
Одночасно обговорювалася ідея застосування цієї моделі і на ринку “автоцивілки”.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас