Як російські мільярдери втрачають на війні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як російські мільярдери втрачають на війні

Світ
2149
Втрати 25 найбагатших росіян, викликані конфронтацією з Україною, склали $ 21,8 млрд. Водночас американські мільярдери, що входять в індекс Bloomberg, збільшили статки на $ 42,5 млрд.
25 російських мільярдерів, що входять в Bloomberg Billionaires Index, втратили $ 21,8 млрд з початку 2014 року, підрахувало агентство. Причиною стало падіння ціни низки акцій на ринках, викликане конфліктом між Росією і Україною.
Серед збіднілих підприємців і найбагатший росіянин Алішер Усманов, засновник USM Holdings. В січні 2014 року його статки оцінювалися агентством Bloomberg в $ 20,2 млрд. Тоді як 14 серпня 2014-го вони становлять $ 17,3 млрд.
Друге місце серед найбагатших росіян займає акціонер «Новатека» і «Сибура» Леонід Міхельсон. Якщо на початку року його активи коштували $ 17,9 млрд, до теперішнього моменту агентство нарахувало лише $ 15,6 млрд.
Михайло Фрідман, власник «Альфа-груп», який замикає трійку, в січні вважався власником $ 16,1 млрд, на даний момент його статок обчислюється $ 14,9 млрд.
При цьому, судячи з індексу, статок господаря «Ренови» Віктора Вексельберга не змінився, він становить $ 14,9 млрд. Власнику «Єврохіму» і СУЕК Андрію Мельниченко пощастило менше – на початку року він мав $ 14,7 млрд, займаючи п’яте місце, а тепер влаштувався на сьомому з $ 12,7 млрд. Статок Володимира Потаніна навіть збільшився з $ 14,2 млрд до $ 14,7 млрд.
Російсько-фінський власник інвестиційної групи Volga Group Геннадій Тимченко, який особисто потрапив під санкції, володів на початку 2014 року $ 11 млрд, а зараз – тільки $ 8,6 млрд. Втім, Тимченко вже заявив, що йому не потрібні всі ці мільярди.
«Багато з підприємств російських мільярдерів мають тісні зв’язки із Заходом», – зауважує Bloomberg. Інвестори побоюються, що після введення санкцій робота компаній може утруднити, що позначається на ціні акцій.
Так, санкції Заходу ще навесні поширилися на банк «Росія» і його співвласника Юрія Ковальчука, Геннадія Тимченка і його Volga Group. 31 липня Євросоюз ввів санкції проти Сбербанку Росії, банку ВТБ, Газпромбанку, Зовнішекономбанку, Россельхозбанку. За день до цього були введені санкції проти Російського національного комерційного банку, концерну ППО «Алмаз-Антей» та авіакомпанії «Добролет». Також ЄС ввів санкції в сферах торгівлі та інвестицій проти Криму і Севастополя. У зв’язку з санкціями капіталізація “Новатека” знизилася з максимумів початку року на 10%, капіталізація Сбербанку – більш ніж на 15%.
Список постраждалих, ймовірно, буде поповнюватися. В четвер стало відомо, що мінфін США розширив застосування старих санкцій, переглянувши умови, що визначають, які компанії повинні під них підпадати – тепер це і компанії, 50% яких належить тим компаніям, які вже потрапили під санкції (раніше 50% повинно було набиратися не в сукупності, а у одного власника з «чорного списку»). За оцінками Bloomberg, санкції, таким чином, поширилися додатково як мінімум на страховика «СОГАЗ», більше 50% якого сумарно володіють банк «Росія» і Volga Group.
«Звичайно, статок мільярдерів знижується, тут навіть сперечатися нічого, – каже головний економіст БКС Володимир Тихомиров. – Рубль опинився під суттєвим тиском і ринок опинився під суттєвим тиском. До гострої фази подій, до лютого 2014 року, рубль вже перебував під тиском і ринок трохи знижувався. Але серйозне зниження курсу рубля відбулося у зв’язку з українськими подіями в березні – квітні, і ринок в цей же період знижувався. Потім був період стабілізації, а за ним нова хвиля в липні-серпні в силу санкцій».
«Дані Bloomberg цілком очікувані, і картина насправді могла б бути ще сумнішою, – визнає генеральний директор консалтингової компанії «Олса» Олександр Вейцман. – Санкції в першу чергу привели до того, що посилився відтік капіталу, і західні інвестори активно розпродавали і розпродають російські активи. Це дуже сильно тисне на котирування компаній, і капіталізація закономірно падає. Другий не менш важливий фактор – обмеження, накладені на фінансовий сектор. Вони зачіпають не тільки банки, але і практично всі сектори російської економіки, оскільки компанії потребують фондування, а після введення санкцій воно істотно подорожчало, що, знову ж, позначилося на біржових котируваннях».
Втім, відповідні заходи Росії на санкції викликали вибухове зростання в окремих паперах. Так, акції компанії «Русское море» після заборони імпорту лосося з Норвегії подорожчали більш ніж на 30% за один день, за рік капіталізація компанії практично подвоїлася. «Але подібні кейси абсолютно не істотні, якщо розглядати картину в цілому», – вважає Вейцман.
У той же час 64 найбагатших американця, що входять в індекс Bloomberg, збільшили свої статки на $ 42,5 млрд.
«З початку року американські ринки показували непогану динаміку і макроекономічна статистика говорить про те, що американська економіка нарощує темпи росту, на відміну від російської, яка, навпаки, сповільнюється», – прокоментував Володимир Тихомиров. Він очікує ще більш суттєвого уповільнення російської економіки в другому півріччі.
Індекси статкфв мільярдерів – досить умовний показник, нагадують експерти. «Його падіння ще не говорить про розорення конкретних людей. Левова частка оцінок – це оцінка вартості працюючого капіталу. Так, оцінка статку конкретної людини могла зменшитися в силу падіння котирувань. Але це ж не означає, що вона повинна продати свої компанії за цією ціною. Якщо ситуація гіпотетично стабілізується, а через рік ринок виросте, то виросте і оцінка цих активів», – упевнений Тихомиров.
«$ 21 млрд в поточних реаліях – це зовсім не багато. Приміром, якби Сбербанк виключили з індексу MSCI Russia, в якому він займає майже 40%, це могло б привести до колапсу російського фондового ринку, оскільки індексні фонди, які володіють паперами на мільярди доларів, влаштували б розпродаж, який би обрушив котирування більшості компаній. І в цьому випадку скорочення статків найбагатших росіян могло б бути в 2-3 рази істотнішим», – каже Вейцман.
Російський фондовий індекс ММВБ до 13.30 четверга підріс на 0,45%. Офіційний курс рубля зміцнився на 20 коп. щодо долара – з 15 серпня $ 1 коштує 36,03 коп. Курс євро знизився на 27 коп., До 48,14 рублів за € 1.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас