Іран відтіснить Росію від поставок газу в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран відтіснить Росію від поставок газу в Європу

Енергетика
3046
Іран готовий поставляти газ в Європу по трубопроводу Nabucco, заявив замміністра нафти і газу Ірану Алі Маджед. Нещодавно, за його словами, Іран відвідували делегації з двох європейських країн, які цікавляться імпортом іранського газу, і обговорювали маршрути його доставки. Йшлося про транспортування через Туреччину, Ірак, Сирію, Кавказ і Чорне море, уточнює агентство “Прайм”.
Зараз “Газпром” забезпечує близько третини європейських потреб у газі. Після відновлення газової війни між Росією та Україною Єврокомісія знову перейнялася зниженням залежності від російського газу. Новим постачальником газу в ЄС може стати Іран, допускав в середині червня єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер.
Запаси газу в Ірані порівнянні з російськими, вони одні з найбільших у світі (близько 34 трлн куб. м). “Іран може стати політичною альтернативою для ЄС, так як надійність Росії як головного партнера по торгівлі під сумнівом”, – пишуть експерти Німецького товариства зовнішньої політики.
Іран використовує російсько-американський конфлікт, щоб вийти з-під санкцій, сказав “Ведомостям” директор аналітичного центру “МГИМО” Андрій Казанцев, а США хотіли б використовувати іранську нафту, щоб обвалити ціни і нанести удар по Росії.
У вересні Іран збирається підписати великий контракт і з Росією про поставку до 25 млн т нафти на рік в обмін на російське устаткування. У Ірану немає політичних союзників: “якщо у нього буде можливість продати нафту і Росії, і США, а газ – Європі, він зробить це”, – упевнений Казанцев.
Поки весь видобуток Ірану – близько 160 млрд куб. м газу в рік – йде на внутрішній ринок. Але до 2020 року, за оцінкою “ИНЭИ РАН”, Іран може наростити видобуток до 215 млрд куб. м, а до 2030 року – до 260 млрд куб. м. Тоді у країни з’являться 30-35 млрд куб. м вільного газу, і будівництво експортної труби буде виправданим.
Проект газопроводу Nabucco з’явився на початку 2000-х років. Планувалося використовувати його для поставок іранського газу через Туреччину до Європи. Але потім США і Європа наклали на Іран санкції через його ядерну програму, і Nabucco переорієнтувався на поставки азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз.
Туреччина і Азербайджан спільно з консорціумом “Шах-Деніз” на чолі з BP вирішили побудувати власний газопровід TANAP через турецьку територію до Болгарії. Проект Nabucco був урізаний і став розглядатися як європейське продовження TANAP від Болгарії до Австрії. Але в Європі виник ще один проект, задуманий як продовження TANAP, – газопровід TAP через Грецію на південь Італії. Саме його і вибрав консорціум “Шах-Деніз”, а від Nabucco відмовився.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас