З продажу пива, горілки, сигарет і бензину будуть брати ще 2% акцизу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З продажу пива, горілки, сигарет і бензину будуть брати ще 2% акцизу

Казна та Політика
2397
З 1 січня 2015 р. споживачі будуть змушені платити додатково 2% акцизу при роздрібній купівлі всіх підакцизних товарів – алкогольних і тютюнових виробів, пива і нафтопродуктів – про це йдеться в законопроекті №4335а, поданому урядом.
“Спочатку ми думали ввести 2% податку на продаж взагалі всіх товарів. В інших країнах є подібні податки – наприклад, в США (на рівні окремих штатів). Але згодом, вирішили поки обмежитися лише підакцизними товарами. Цей податок буде йти в місцеві бюджети. Ми очікуємо в сумі надходження від даного податку на рівні від 2 до 4 млрд грн на рік”, – заявив глава Державної фіскальної служби Ігор Білоус на прес-конференції “Урядовий пакет комплексних змін у податковій системі України в рамках Концепції реформування податкової системи України”.
При цьому міністр визнав наявність проблеми з тіньовим сектором ринку підакцизних товарів.
“Тіньовий ринок підакцизних товарів в Україні зараз становить від 20 до 30%. І з ним ми боремося. В розвинутих країнах тіньовий ринок алкоголю і тютюну становить до 10%. І наше завдання зараз знизити українські показники нелегальної продукції до цієї цифри”, – заявив Ігор Білоус.
У той же час у профільних асоціаціях виробників підакцизних товарів вже заявили, що вони «шоковані» даним законопроектом.
“Я здивований і ошелешений цим законопроектом. Не так давно, коли в черговий раз піднімалося питання про нове підвищення акцизу, міністр фінансів Олександр Шлапак чітко заявив: панове, позитивного сумарного ефекту від цього не буде. Міністр фінансів сказав, що більше не можна тиснути підакцизні галузі. Бюджет за сумою всіх відрахувань тільки втрачає. За I півріччя 2014 у пивоварів 13,1% падіння. Підприємства стоять на межі закриття, в несезон завантаження виробничих потужностей становить 40%. Є приклад сусідньої Росії, де так само безвідповідально «бавилися» з акцизом, і закрили вже 9 ​​підприємств”, – нагадав виконавчих директор Асоціації “Укрпиво” Ігор Товкач.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас