Як ДФС збирається вивести з тіні 20 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як ДФС збирається вивести з тіні 20 млрд гривень

Казна та Політика
861
Одна з основних цілей податкової реформи, концепцію якої оприлюднив уряд, є детінізація економіки “батогом і пряником”, заявляє глава Державної Фіскальної служби Ігор Білоус. Але в швидкий успіх не вірить навіть сам уряд.
Важливим кроком на шляху до детінізації, Білоус вважає зниження ставки єдиного соцвнеску. Він нагадав, що загальне податкове навантаження на заробітну плату (ЄСВ + ПДФО) становить в Україні 54,5%, тоді як в середньому по Європі – 36,1%. “Це викликає грандіозний попит на готівку”, – сказав глава податкової. За підрахунками ГФС в рік близько 20 млрд гривень зарплат виплачується в конвертах, за підрахунками експертів – до 50 млрд, “істина, ймовірно, десь посередині”, – вважає Білоус. В цілому, в тіні перебуває близько половини економіки країни. Тому зниження соцвнеску він вважає не бажанням уряду, а нагальною необхідністю.
Дійсно значний розмір податкового навантаження сприяв розвитку видачі зарплати в “конвертах” та тіньовому обороту. Уряд пропонує зменшити ставку на зарплату, яка перевищує мінімальну заробітну плату і запропонував 2 варіанти: перший – ставку на мінімальну заробітну плату залишиться на тому ж рівні що і при існуючій системі, а на суму перевищення застосовується ставка 19%; другий варіант – ставка на мінімальну заробітну плату збільшується до 41%, а для суми перевищення – ставка 15%. Як зазначив Ілля Несходовський, експерт податкової групи РПР, при виплаті до двох мінімальних зарплат другий підхід збільшує навантаження, а після призводить до менших нарахуваннях ніж при першому варіанті. Таким чином, більшість підприємств відчують скорочення ЄСВ не більш ніж на третину. Оподаткування зарплати, навіть якби не змінювалися ставки ПДФО, зменшилося з 54,5% до 42,3%, що залишає Україну з найвищим податковим навантаженням на зарплату в Європі.
Щодо податку з доходів громадян, то уряд пропонує застосовувати прогресивну шкалу по 6 варіантами. Разом з тим в трьох з шести варіантах ставка збільшується до 20% для осіб, що заробляють більше 6090 грн, 3654 грн і 1218 грн відповідно. “Тобто уряд знову пропонує збільшити податкове навантаження на бідні версти населення. При цьому, ці варіанти нівелюють анонсоване зниження єдиного соціального внеску”, – підрахували в РПР.
Білоус же нагадує, що при розрахунках потрібно враховувати витрати на обслуговування сірих зарплат, які включають в себе не тільки 10% плату за “обнал”, але і доплати бухгалтеру для паралельного обліку тощо. На думку глави ДФС, це робить вигоду від переведення в готівку при знижених ставках ЄСВ не такою очевидною. Саме ідея “вигідної легалізації”, нагадаємо, лягла в основу ще одного дітища Білоуса – “податкового компромісу”, який дозволив би заплатити 15% прихованих від держави податків і спати спокійно. За словами голови податкової, продукція на мільярди доларів простоює на складах в очікуванні легалізації, але законопроект про “компроміс” вже котрий місяць ігнорує парламент.
Прискорити вихід з тіні повинен, до того ж, перехід на електронне адміністрування ПДВ, який на думку головного податківця, знищить корупційні схеми при сплаті цього податку, а значить, похитне позиції податкових ям і зробить їх послуги куди менш доступними.
Хоч МЕРТ і стверджує, що в розрахунках обсяги детінізації не враховувалися, без неї не закрити діру в бюджеті, яка утворюється в результаті реформ – не вдасться. Олег Чайка, директор відділу податкового та юридичного консультування КПМГ в Україні відзначає, що в своїх розрахунках Кабмін занадто оптимістичний, так як в 2013 році були надходження з Криму, яких тепер немає зовсім і з Донбасу, на які сподіватися теж не доводиться. Податкова сподівається на прогресивну шкалу ПДФО в якості компенсатора, щоб “ті, хто заробляють менше – платили менше, а хто заробляєш більше – платили більше”.
Чайка переконаний – попри те, що для тієї категорії громадян, яка отримує більше 20 тис. гривень податкове навантаження збільшиться (якщо стелю оподатковуваної ЄСВ зарплати скасують), багаті платити більше не стануть – для них не буде стимулів переходити на білі зарплати. І якщо великі міжнародні компанії будуть підкорятися будь-яким законам, то це не стосується українських підприємств, які виплачують своїм співробітників більшу заробітну плату – вони почнуть шукати інші шляхи для виплат, або продовжувати платити в конвертах. Ймовірно, багато високооплачуваних співробітників перейдуть у статус приватних підприємців, надаватимуть послуги своїм же компаніям за цивільно-правовим договором і платити мінімальний соцвнесок.
Білоус озвучив останній аргумент, для тих, кого не переконує зниження ставки – за нелегальну зарплату карати будуть жорсткіше. “Якою буде відповідальність – ще не вирішено, але безсонні ночі будуть відчутні. Я ж буду боротися за введення кримінальної відповідальності. Оптимізатори будуть просто сидіти у в’язниці”, – пригрозив Білоус.
Втім, Чайка не вірить, що цей аргумент подіє. “У Кримінальному кодексі вже існують статті, що дозволяють залучити роботодавця до відповідальності за зарплати в конверті, але це не працює. Може, когось нові норми злякають, але я не вірю, що таких буде багато”, – упевнений експерт.
Чайка також додає, що Кабмін вибрав не найкращий час для податкових потрясінь – коли в країні війна, а економічна ситуація непередбачувана і важка, бізнес економить. А економія на податках – це частина політики скорочення витрат у важкі часи. Але Білоус не поспішає. Головне, за його словами, зважитися і почати, а процес детінізації може зайняти років десять, ніяких ілюзій з цього приводу уряд не живить.
Марія Стасенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас