Де і як живуть біженці з Сходу України (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де і як живуть біженці з Сходу України (інфографіка)

Особисті фінанси
1214
  • Від війни поїхало вже 125 тис. осіб. Вибирають Донецьку та Київську області*
З кожним днем біженців зі Сходу стає все більше. На сьогодні їх вже більше 125 тисяч осіб і це тільки ті, хто розселився по території України. «Сегодня» склала карту «тікаючої» України (див. інфографіку) і дізналася, де і як зараз живуть вимушені переселенці.
Де і як живуть біженці з Сходу України (інфографіка)
ТОП-5. Найбільше біженців, як не парадоксально, в Донецькій області – згідно з даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, там зареєстровані майже 34 тисячі осіб. Як правило, люди намагаються не їхати далеко зі свого дому, тому переїжджають у звільнені від сепаратистів міста, де військові дії вже не ведуться. «Ми спостерігаємо подвійне переміщення: значна кількість людей покидають зони конфлікту навколо Горлівки, Донецька і Луганська, в той же час, багато хто повертається в міста, де українська влада відновила свій контроль», – йдеться на сайті УКВБ ООН. Друге місце посіла Харківська область, а трійку лідерів замикає Київська. Популярністю серед біженців також користується Дніпропетровська і Запорізька області. А от найменше біженців у Західній Україні – наприклад, у Волинській області зареєстровано всього 53 переселенця зі Сходу.
А ось кримчани, які переїхали з анексованого півострова, найбільше віддають перевагу Києву та області – там тепер живуть більше 3 тисяч біженців з 15 тисяч тих, хто переїхав. В топі у кримчан також західні і центральні області України. Донецька і Луганська області біженців з Криму не реєстрували.
ВИРІШУЮТЬ. У Донецькій ОДА кажуть, поки з напливом справляються. Не останню роль в цьому відіграють громадські організації – так наприклад, підприємствами групи СКМ і Фондом Ріната Ахметова евакуйовані більше 18 000 осіб, у тому числі понад 7000 дітей і більше 2000 інвалідів. Допомагає Фонд і з розселенням – як розповіли «Сегодня», на даний момент в Маріуполі розміщено тисячу переселенців і понад 5 тисяч у Харківській, Дніпропетровській, Одеській та Запорізькій областях. Також доставлено в зону військових дій адресну гуманітарну допомогу для понад 20 000 осіб. «У нас зареєстровано понад 30 тисяч переселенців, але є й неофіційні», – розповіли «Сегодня» в ДонОДА.
ПОБУТ. Як розповів нам директор Донецького обласного контактного центру Іван Волчок, зараз вирішується питання про створення більш комфортних умов для біженців. «Північ (в одному Святогорську – близько 6 тис. осіб) та південь (Маріуполь, Приазовський і Першотравневий райони) регіону переповнені, в той час як на заході області небагато людей, – каже Волчок. – Також є люди, охочі переїхати в інші регіони. Наступного тижня хочемо вивезти всіх бажаючих». Зараз біженці живуть в пансіонатах (номерах на 4-х або літніх будиночках, душ і кухня спільні на поверсі) – за словами Дзиґу, є невеликі проблеми з водою та їжею, адже багато хто приїжджає взагалі без грошей, але в цілому, біженці живуть як звичайні відпочиваючі: купаються, відсипаються, оговтуються. «Тільки в Маріуполі, ми надаємо біженцям безкоштовне харчування, медичну та психологічну допомогу», – розповіли нам у Фонді. Але в ОДА вже з побоюванням чекають холодів: «Плануємо провести опалення в ті літні будиночки, де це можливо», – запевнив Волчок.
Юліана Скібіцька
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас