Акції й рубль відреагували на заборони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції й рубль відреагували на заборони

Валюта
2045
Російський ринок акцій відреагував на введені обмеження: папери виробників продуктів харчування дорожчають на небувалі 40%, котирування «Аэрофлот», навпаки, знижуються. Курс рубля наблизився до історичного мінімуму і продовжить падати, прогнозують аналітики.
У п’ятницю російський ринок акцій не демонструє суттєвих коливань. Рублевий індекс ММВБ до полудня майже не змінив значення – зростання на 0,2%, до 1335 пунктів, а доларовий РТС знижується на 0,5%, до 1151 пункту.
При цьому акції компаній, які можуть виграти від обмежень, введених на ввезення сільськогосподарської та продовольчої продукції на територію РФ, демонструють впевнене зростання. Папери найбільшого російського агрохолдингу, групи «Разгуляй», подорожчали на 40%, великий гравець на рибному ринку «Русское море» додає 30%. Водночас папери компаній, які можуть постраждати від введених обмежень, втрачають в ціні. Так, «Аэрофлот» в п’ятницю просів на 1,2%, сукупні втрати за три останні дні становлять близько 12%.
Курс рубля оновив багатомісячні мінімуми.
Вранці вартість бівалютного кошика вперше з травня переступила за 42 рубля. Курс долара сягав 36,45 рубля – це рекорд з 24 березня 2014 року. Майже на цій позначці опинився і середньозважений курс долара розрахунками «завтра» на 11.30 мск, за яким встановлять офіційний курс ЦБ на вихідні, – 36,4461 рубля за $1.
Це на 16 копійок вище середньозваженого значення попереднього торгового дня.
«На валютному ринку ми бачимо поновлення багатомісячних мінімумів курсу рубля по відношенню до долара і євро, – відзначає керівник аналітичного відділу QB Finance Дмитро Кіпа. – Інвестори, які очікують нових негативних новин, йдуть з рублевих активів, і це створює дуже сильний тиск на російську валюту».
Експерт очікує подальшого падіння курсу рубля. «На сьогодны ми не бачимо якихось передумов для зміни цього тренду і очікуємо, що до кінця року, в разі якщо не буде деескалації конфліктної ситуації, курс долара може становити 38-39 рублів», – прогнозує Кіпа.
«Ми припускаємо, що наступного тижня пара долар/рубль буде штурмувати позначку 36,8 рубля. Вартість одного євро може перевалити за 49 рублів», – говорить аналітик компанії “Альпари” Анна Кокорєва.
А ось аналітик управління інвестиційних операцій «Ланта-Банк» Роман Єрмаков прогнозує локальне зміцнення рубля на найближчих торгових сесіях. «Наступного тижня можна очікувати невеликих відскоків вгору. Якщо все ж тиск на рубль збільшиться, то припускаємо, що Центробанк проведе інтервенцію, причому одразу у великому обсязі», – говорить заступник голови правління “Банк расчетов и сбережений” Ігор Дмитрієв.
Погляд аналітиків на фондовий ринок більш оптимістичний. «Усі негативні події останніх днів вже закладені в котируваннях», – відзначає Кіпа. «За підсумками липня внаслідок санкцій провідні фондові індекси значно знизилися: РТС – на 11%, ММВБ – на 6,5%, – нагадує Кокорєва. – Зі списку санкцій в липні найбільше постраждали акції “Сбербанк” – падіння на 14%, «НОВАТЭК» – мінус 12%, папери «Газпром» і «Роснефть» втратили по 11%. З настанням серпня ситуація не змінилася, від початку місяця індекс РТС впав на 6%, індекс ММВБ – на 3,5%».
Рішення про виключення з індексу MSCI Russia російських держбанків може спровокувати більш значне падіння.
«Акціям російських банків (Сбербанк і ВТБ) загрожує видалення з індексу MSCI, про результати перегляду якого буде оголошено в п’ятницю (після закриття наших бірж)», – нагадує Єрмаков. «Якщо Сбербанк буде виключений з індексу, це завдасть дуже серйозного удару по російському ринку, тому що індексні фонди почнуть розпродаж акцій, які мають вагу в індексі на рівні близько 20%», – пояснює Кіпа.
«Ми очікуємо, що в середньостроковій перспективі на російському ринку акцій триватиме спадна тенденція», – каже аналітик ІК «Велес Капитал» Юлія Фрумкіна.
Загалом же ринки поки що спокійно переживають геополітичні потрясіння.
«Цей тиждень на російському фондовому і валютному ринках не був переломний. Щодо індексів, курсу рубля і цін на нафту і золото відбувався незначний рух вниз. І треба сказати, що і в Європі, і в США ринки також рухалися вниз», – відзначає Дмитрієв.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас