Як працюється в Україні банкам з російським капіталом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як працюється в Україні банкам з російським капіталом

Кредит&Депозит
853
До початку I півріччя на «велику четвірку» найбільших банків з російським корінням припадало 159 млрд гривень активів – або 1/8 всіх активів банківської системи України. При цьому на банки державної форми власності – ВТБ Банк, Промінвестбанк і Сбербанк Росії – припадає понад 124 млрд гривень активів української банківської системи. До кризи ці установи задавали тон серед фінансистів – так, серед іншого, характеризують вплив цих банків опитані Forbes експерти. Тепер же походження капіталу може зіграти з ними злий жарт – від скорочення частки якісних активів до втрати частини клієнтури і зменшення бізнесу. Наскільки болючим це може стати?
Банки з російським капіталом почали виділяти в окрему групу в банківській системі не тільки за походженням капіталу, але й за стилем ведення бізнесу. Йдеться про ВТБ Банк, Сбербанк Росії, Промінвестбанк (дочку російського ВЕБ), що входять до групи найбільших за класифікацією Нацбанку. Також до групи найбільших входить Альфа-Банк з російським корінням. Крім того, в системі працюють банки «Російський стандарт» і «Петрокомерц Україна». «Російські банки завжди працювали в термінах «частки ринку». Щоб наростити швидко частку ринку, потрібно було залучати у клієнти досить великих позичальників і досить великі підприємства. Як правило, це підприємства зі Сходу, що входять до олігархічних груп. Російські банки досить глибоко входили в кредитування машинобудування, хімічного комплексу, металургії, видобувних комплексів», – розповідає перший заступник голови правління банку «Контрактъ» Павло Крапівін. За його словами, протягом декількох років тон на ринку задавали саме російські банки. Наприклад, у ставках багато банкірів орієнтувалися на них, тому що з ними було непросто конкурувати.
Аналітик МЦПД Олександр Жолудь пояснює, що вже до кризи російські банки перебували в унікальних умовах – вони могли отримувати дешеве фінансування від російських структур, а також пропонувати вигідні договори і низькі ставки українським компаніям.
Виділення банків з російським корінням посилилося у 2012-2013 роки, у тому числі після набуття чинності нової редакції вимог Базельського комітету. «Базель III» отримав законну силу в ЄС і РФ дещо в різному вигляді – російська версія є більш ліберальною для фінансистів. Через це експерти неодноразово заявляли, що можливості для інвестицій у європейських банків обмежуються – тоді як російські банкіри таких обмежень не мають. «У ЦБ РФ вважають, що найбільші банки зможуть заощадити до 20% капіталу при застосуванні індивідуальних оцінок кредитного ризику, що дасть змогу інвестувати і надалі навіть у ризикові активи, в тому числі в Україні», – відзначала в інтерв’ю Forbes в листопаді 2011 року Юлія Студинська, партнер відділу аудиту EY в Україні.
«Ще до кризи багато експертів говорили, що Україні небажано, щоб до країни приходили іноземні банки, у яких співвласником є держава. Тому що це може бути не просто бізнесом, а системою, наприклад, збору інформації або побудови впливу», – додає Жолудь.
Від початку 2014 року у банків з російським корінням рівень неповернень зростав швидше, ніж у інших банків з іноземним капіталом з групи найбільших. Наприклад, у Сбербанку Росії цей показник змінився з 0,8% на 1 січня 2014 року до 7,42% на 1 липня 2014 року. У Промінвестбанку відповідний показник поганих активів збільшився з 4,7% на початок року до 8,36% на початку другого півріччя. Тоді як у ОТП Банку обсяг поганих позик змінився з 8,91% на 1 січня до 10,8% на 1 липня; у Райффайзен Банку Аваль – з 8,98% на 1 січня до 10,49% на 1 липня.
Анонімно банкіри відзначають, що для деяких клієнтів ситуація на Сході стала причиною поступової відмови від роботи зі згаданими структурами. «В процесі спілкування з клієнтами я чув бажання не підтримувати відносини з ВТБ Банком, Сбербанком Росії. «Промінвест» до цього списку не потрапляв – як виявилося, не всі знають, що це «дочка» ЗЕБа, і не перейменовувати його було дуже далекоглядне рішення. Особливо після лютневих подій багато людей вважали справою честі забрати звідти гроші», – розповідає голова правління банку, що побажав залишитися неназваним.
З ним не згоден екс-член Ради НБУ Василь Горбаль. «Ситуація на Сході відбивається на всій економіці – тому говорити про вплив можна тільки на рівні всієї банківської системи. Тим більше, що до кризи дуже часто люди дивилися на російські банки – ВТБ Банк і Сбербанк Росії – як на найбільш надійні, – згадує Горбаль. – Сьогодні Альфа-Банк один з тих, хто кредитує економіку. Тому говорити про вплив політики на корпоративних клієнтів цих банків, я думаю, не можна. Можливі питання на рівні державних структур – але не на корпоративному рівні».
Водночас Олександр Жолудь підкреслює: зростання рівня поганих активів може використовуватися і в спілкуванні з НБУ. «Підвищення рівня поганих кредитів, серед іншого, дає змогу банку торгуватися з НБУ з отримання рефінансування. Тому що найбільші російські банки дуже важливі для банківської системи, зав’язані на громадян, які вклали депозити в ці банки, – нагадує Жолудь. – Ми розуміємо, що НБУ вже зараз може сказати, що рефінансування роздавати всім не може».
Говорячи про майбутнє банків з російським корінням, потрібно розуміти, що вони беруть участь в українському державному боргу. «Банки з російським корінням є великими власниками українського державного боргу. Тому мови про припинення їхньої роботи в Україні і бути не може», – пояснює експерт на правах анонімності.
Втім, стратегія роботи російських «дочок» в Україні може змінитися. Так, Павло Крапівін з банку «Контрактъ» нагадує, що держбанки РФ підпадуть під санкції з боку ЄС і США. «Це може вплинути на залучення міжнародних кредитних ліній. Вплив на коррахунки це навряд чи зробить. Але може подовжитися проходження платежів в доларовій зоні. Наприклад, вже були випадки, коли були затримки коштів при проходженні через рахунки окремих банків США – лише з тієї причини, що походження грошей з України потрібно вивчити», – констатує Крапівін.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас