У світі рекордно подешевшала пшениця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У світі рекордно подешевшала пшениця

Аграрний ринок
1358
За підсумками торгів 29 липня світові ціни на пшеницю оновили мінімальні значення за 4 роки. Вересневий ф’ючерс на пшеницю в Чикаго подешевшав на 2,76% і закрився на рівні $522,4 за бушель. Від початку року ціни впали на 27%, а в порівнянні з максимумами літа 2010-го року – в 1,8 рази.
На думку провідного аналітика Wild Bear Capital Віктора Неустроєва, причиною такої динаміки є хороший стан врожаю в США і спокійна ситуація зі світовим попитом.
“У штатах Вісконсін та Мічиган врожайність виявилася вища за очікування. Фермери припускали, що посіви в цих штатах серйозно постраждали внаслідок низьких температур цієї зими, але насправді їхній стан виявився помітно кращий. Цей фактор вчинив додатковий тиск на ціни”, – зазначив Неустроєв.
За його словами, найближчим часом не варто сподіватися на зростання цін на пшеницю.
“Втрати врожаю спостерігаються в Австралії, але це не зробить суттєвого впливу на світову пропозицію, адже в Чорноморському регіоні урожай пшениці очікується вище. Ціни можуть скоригуватися, якщо напруга в Чорноморському регіоні зросте, і виникне ризик перебоїв у поставках. Або ж попит на американську пшеницю зросте. Однак, поки що цього не спостерігається, а конкуренція на світовому ринку стала ще жорсткіша”, – резюмує експерт.
Нагадаємо, в 2013-2014 маркетинговому році Україна увійшла до трійки світових лідерів з експорту зерна – попереду тільки США і ЄС. В цілому, за останнє десятиліття експорт зерна з України збільшився на 77%.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас