Енергосистема РФ готова до роботи в ізольованих від України умовах - джерело — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергосистема РФ готова до роботи в ізольованих від України умовах - джерело

Енергетика
1995
Енергосистема РФ готова до роботи в ізольованих від України умовах, технічна можливість для цього є, повідомило Інтерфаксу джерело в одній з компаній, пов’язаних з експортно-імпортними постачаннями.
“Ми можемо функціонувати в ізольованих умовах, технічно вистачає коштів, щоб перебувати в такій ситуації”, – сказав він.
“Системний оператор” повідомив, що провів протиаварійне тренування з ліквідації наслідків аварійного відключення ліній електропередачі на зв’язках між об’єднаною енергосистемою (ОЕС) Центру та ОЕС України в рамках підготовки до осінньо-зимового періоду 2014-2015 рр. Сценарій тренування передбачав роздільну роботу єдиних енергосистем РФ і України внаслідок аварії. За легендою, електропередачі, що зв’язують РФ і Україну, були відключені в резерв. За цієї ситуації відсутність міжсистемного перетоку електроенергії і потужності стало ускладнюючим фактором.
Загальна енергосистема РФ і України була створена в СРСР, ізоляція може мати негативні економічні наслідки. Через сусідню країну проходять лінії, що зв’язують генерацію, розташовану на півдні Росії з центром країни. Основні поставки цим маршрутом йдуть з півдня, де розташовані ефективні електростанції ВАТ “Енел ОГК-5”, ВАТОГК-2” і Волгодонська АЕС, до центральних регіонів РФ.
“Російські електростанції працюють близько до кордону, для того, щоб станція працювала стійко, необхідно, щоб кількість ліній, якими вона приєднана до системи, була якомога більша. Якщо Україна відокремиться, то лінії, які йдуть в Україну, будуть відокремлені, і знизиться надійність енергосистеми. В результаті нам доведеться або зупиняти якісь блоки, або розвантажувати. Для нас це має наслідки”, – пояснило “Інтерфаксу” джерело в одному з регуляторів.
“За відсутності цих зв’язків “Системному оператору” доведеться розвантажувати ефективні блоки, щоб не допустити профіциту, і, навпаки, завантажувати менш ефективні. Для нас це не критично, але в цілому негативні наслідки будуть”, – пояснило джерело, близьке до однієї із генкомпаній.
Джерело в компанії, що спеціалізується на поставках електроенергії, повідомило, що ізоляція може призвести до деякого зростання цін на електроенергію на оптовому ринку через вибування дешевої електроенергії, отриманої від українських АЕС, яка поставлялася до РФ.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас