Вакантність офісних приміщень Києва вже досягла 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вакантність офісних приміщень Києва вже досягла 30%

Нерухомість
1264
Вакантність офісних приміщень столиці продовжує зростати. За підсумками I півріччя 2014 року середній рівень вакантності в офісних приміщеннях для класу “В” склав 19,5%, для класу “А” – 30%. “І це при тому, що внаслідок девальвації гривні та скорочення попиту рівень орендних ставок у доларах знизився в середньому на 25%”, – коментує Віктор Оборський, керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG.
На ринку офісної нерухомості столиці погіршило стан справ введення в експлуатацію з початку року нових бізнес-центрів загальною площею 93 тис. кв. м при паралельному падінні попиту. У структурі пропозиції домінують об’єкти класу “В” (БЦ “Форум Вікторія Парк”, пров. Охтирський, 7,16 тис. кв. м; БЦ “Лагода”, вул. Польова, 21,18 тис. кв. м; БЦ “Сигма”, бул.І.Лепсе, 6,18 тис. кв. м; БЦ “Домініон”, 8,8 тис. кв. м). Загальний обсяг площ класу “А” збільшився за рахунок відкриття БЦ IQ Business Center, орендованою площею 32,1 тис. кв. м. Таким чином, загальна ринкова пропозиція якісних офісних приміщень у Києві становить 1,6 млн кв. м.
Обсяг угод з оренди офісних приміщень за підсумками I півріччя 2014 року склав 21 тис. кв. м, що на 45% нижче показника за аналогічний період минулого року. Практично всі угоди були завершені в бізнес-центрах класу “В”, при цьому майже всі угоди є переїздами присутніх на ринку компаній. У лідерах за обсягом орендованих офісних площ залишаються міжнародні компанії таких сфер діяльності, як IT, консалтинг (юридичні, страхові компанії), FMCG, телекомунікації. Відзначимо, що великі компанії (від 5 тис. кв. м) як альтернативу оренди розглядають купівлю офісного будинку або ж будівництво офісного центру “під себе”.
У 2015 році прогнозується введення в експлуатацію найбільшого БЦ класу “А” у столиці Sky Towers (130 тис. кв. м), що складе ще більш високу конкуренцію діючим офісним центрам і спричинить як стрімке збільшення вакантності в даному сегменті, так і зниження орендних ставок.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас