Нові санкції ЄС проти Росії вдарять по "Сбербанку" і ВТБ - російські ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові санкції ЄС проти Росії вдарять по "Сбербанку" і ВТБ - російські ЗМІ

Світ
2313
Євросоюз вперше від початку української кризи за крок від ухвалення “третьої фази” санкцій проти Росії – направлених на цілі сектори економіки, хоча донедавна, незважаючи на тиск з боку США, побоювання ЄС завдати шкоди власним країнам превалювали над бажанням поставити Москву на місце. Комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) у вівторок вранці приступив до обговорення санкцій відносно Росії в галузі фінансів, озброєнь, продукції подвійного призначення та енергетиці.
Минулого понеділка стало відомо, що глави Німеччини, Франції, Італії, Великобританії і США в телефонних бесідах домовилися про подальше розширення чорних списків відносно РФ через небажання Москви прислухатися до заклику міжнародного співтовариства і припинити надання допомоги, у тому числі зброєю, сепаратистам на сході України.
Як повідомив офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Джонатан Тодд, голова ЄК Жозе Мануел Баррозу висловив сподівання, що західні країни досягнуть згоди щодо пакету санкцій вже цього тижня. Джерело в інститутах ЄС повідомило “Інтерфаксу”, що постпреди повинні домовитися за пропозиціями Єврокомісії та Європейської зовнішньополітичної служби. “Це буде узгодження питання, досягнення згоди, а не його рішення”, – уточнив співрозмовник агентства, додавши, що “рішення Ради ЄС буде потрібно в будь-якому випадку”. За даними джерела, протягом вівторка це процедурне питання може прояснитися.
На думку співрозмовника агентства, дебати в Coreper у вівторок можуть затягнутися на весь день. Напередодні ввечері Комітет погодився додати до списку санкцій щодо Росії фізичних та юридичних осіб, що підтримують тих, хто приймає рішення, підривають територіальну цілісність України, повідомило у Брюсселі джерело в ЄС.
За його даними, посли країн ЄС також досягли угоди за цільовими обмежувальними заходами щодо низки структур, відповідальних за порушення територіальної цілісності України – попередньо, йдеться про санкції відносно низки галузей Криму і Севастополя.
Джерело також повідомило, що ці домовленості набудуть чинності після затвердження в Раді ЄС та публікації в “Офіційному журналі” Євросоюзу ввечері в середу, 30 липня.
Представник Єврокомісії Джонатан Тодд повідомив газеті “Комерсант”, що в ЄС домовилися вирішити питання про посилення санкцій відносно Росії “до кінця липня”. За його словами, обговорюваний пакет заходів складається з декількох частин. По-перше, постпреди країн ЄС обговорили торговельні, фінансові, візові та транспортні обмеження щодо Криму. По-друге, вони домовилися розширити чорний список російських та українських фізичних і юридичних осіб, відповідальних, на думку Брюсселя, за “дії, що підривають суверенітет і територіальну цілісність України”. По-третє, у вівторок постпреди ЄС обговорять представлену ЄК законодавчу базу під серйозні обмеження щодо російського банківського сектора, енергетики та оборонки.
Ніякої офіційної інформації щодо конкретних імен і назв компаній, яких цього разу торкнуться санкції, поки що немає. Газета The Wall Street Journal повідомляє з посиланням на дипломатичні джерела, що ЄС збирається додати до чорного списку п’ять осіб і дві компанії.
Видання зазначає, що обмежувальні заходи вдарять по таких потужних російських структурах, як “Сбербанк” і група ВТБ. Як зазначає WSJ, санкції ЄС істотно обмежать можливості цих фінансових інститутів.
У свою чергу анонімне європейське дипломатичне джерело в Брюсселі, близьке до Ради ЄС, повідомило ІТАР-ТАРС, що Євросоюз, ймовірно, внесе ще чотири фізичних і три юридичні особи до чорного списку для Росії та України.
За підрахунками Єврокомісії, втрати РФ від секторальних санкцій можуть становити майже 100 млрд доларів за два роки. Видання EUobserver з посиланням на джерела в ЄК повідомило, що прийняття цих заходів буде коштувати Росії 23 млрд доларів у нинішньому році і 75 млрд доларів у 2015 році. Тим часом, за словами співрозмовників EUobserver, країни ЄС також постраждають від введення економічних санкцій відносно РФ: втрати ЄС можуть становити 40 млрд доларів в поточному році і близько 50 млрд доларів у 2015-му.
Втім, російська влада не перестає заявляти, що навіть такого роду загрози економіці не змусять Росію відступити від проведення такої політики, яку вона вважає справедливою і правомірною. Голова МЗС РФ Сергій Лавров на брифінгу, що відбувся напередодні, заявив, що Захід, наполягаючи на транспарентності навколо України, вимагаючи від Росії змінити політику з цього питання, сам відкритості не хоче.
“Ніяких політичних ініціатив я від західних партнерів не чув, вони кажуть: “Росія повинна змінити свою політику, поки вона її не змінить, будуть санкції”, – зазначив Лавров.“Що вони мають на увазі під “змінами”, я не знаю”, – наводить слова голови МЗС ІТАР-ТАРС.
США слідом за ЄС теж цього тижня можуть ввести нові обмежувальні заходи відносно Росії у зв’язку з українською кризою, повідомив у понеділок на брифінгу заступник помічника президента США з національної безпеки Тоні Блінкен.
“Ми вважаємо, що необхідно вжити додаткових заходів, і саме це Європа і США мають намір зробити цього тижня”, – цитує слова Блінкена агентство Reuters. Високопоставлений чиновник зазначив, що посилення санкцій пов’язано з тим, що у Вашингтоні “не помітили стратегічних змін” в позиції Москви. “Ми очікуємо, що цього тижня європейські лідери зроблять додаткові кроки, направлені, в тому числі, проти ключових секторів російської економіки”, – підкреслив Блінкен. За його даними, введені раніше санкції вже негативно позначаються на російській економіці.
У свою чергу голова прес-служби Білого дому Джош Ернест не зміг підтвердити, чи будуть прийняті додаткові санкції, однак визнав, що США в принципі готові застосувати нові обмежувальні заходи відносно Росії, винної в “дестабілізації ситуації в Україні”. Прес-секретар підкреслив, що можливість введення санкцій раніше розглядається.
Експерт: повстання еліт проти Путіна не буде, незважаючи на посилення тиску Заходу
The Wall Street Journal повідомляє, що майбутні обмежувальні заходи є частиною плану з посилення тиску на російського президента Володимира Путіна, який, незважаючи на неодноразові заклики Заходу, продовжує проводити свою політику і не відмовляється від підтримки сепаратистів на сході України. Відзначимо, що, за даними західної розвідки, хмари навколо Путіна згущуються не лише з боку Заходу – санкції викликають крайнє невдоволення у вищих ешелонах влади, представники якої намагаються тиснути на президента.
Напередодні німецький журнал Der Spiegel з посиланням на дані німецької розвідки повідомив, що у зв’язку з жорсткістю західних санкцій у вищому керівництві країни нібито зріє розкол – почалася закулісна боротьба між прихильниками жорсткого політичного курсу та представниками бізнес-еліт, що прагнуть мінімізувати можливу шкоду своїм фінансовим інтересам.
І хоча коментатори єдині в думках, що в конфронтації між Заходом і Росією настає поворотний момент і є небезпека для Путіна стати джерелом невдоволення свого оточення, на думку експертів, олігархи, навіть незважаючи на побоювання за свої вілли на Лазурному березі і мільярди на рахунках у західних банках, проти Кремля не підуть. Про це, зокрема, пише редактор російської редакції DW Роман Гончаренко.
На думку автора статті, політики й олігархи чудово розуміють, що ризикують життям, якщо повстануть проти глави держави. Водночас, вважає Гончаренко, президент Путін точно не змінить свій курс щодо України, оскільки він “спалив за собою всі мости”. Пропагандистська машина розкручена на повну потужність, і Москва буде намагатися всіма силами зберегти свій вплив на Україну, навіть якщо потрібно буде заплатити за це війною та ізоляцією Росії в світі.
Путін опинився в складному становищі ще й тому, що, якщо він раптом піддасться тиску Заходу і змінить свою політику щодо України, в Росії це вважатимуть проявом слабкості, що для глави держави дорівнюватиме політичному самогубству, вважає експерт. На думку Гончаренка, Путін в найближчі дні піде ва-банк і зробить Заходу “боляче, дуже боляче” – наприклад, введе санкції проти європейських і американських компаній, що працюють в Росії, або перекриє постачання нафти і газу.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас