Які банки залишилися в Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які банки залишилися в Криму

Кредит&Депозит
1224
До початку другого півріччя 2014 року чисті активи українських банків у Криму становили понад 7 млрд гривень. З них 6,4 млрд гривень припадає на державний Ощадбанк. Решта чистих активів належать таким установам, як Укрсоцбанк, VAB Банк, Дельта Банк, УкрСиббанк, Правекс Банк, Фінростбанк та Укргазбанк.
У різних банків в Криму враховуються різні активи. Наприклад, для Ощадбанку це, в тому числі, кредитний портфель. Схожа ситуація в Укрсоцбанку – на 1 липня у цієї установи кримські кредити підприємствам становили 24,8 млн гривень, а кредитний портфель приватних осіб – понад 365 млн гривень, або більш ніж 50% від усього кредитного роздробу українських банків на півострові.
«Ми призупинили роботу в Криму і діємо в рамках українського законодавства. З активів UniCredit Bank на півострові залишається кредитний портфель і заставне майно. Готівкові кошти ми вивезли. Кредити потроху погашаються. Ми не можемо вплинути на цей процес, але й не стали продавати портфель третім особам. Крім того, банк виконує зобов’язання перед вкладниками – на 1 липня ми повернули вже половину коштів клієнтам з Криму», – пояснив Forbes начальник управління зовнішніх комунікацій Unicredit Bank Леонід Музікус.
Так, за даними Forbes, на рахунках у кримських банках на 1 липня 2014 року залишалося більш ніж 1,48 млрд гривень депозитів громадян і 18 млн гривень депозитів юридичних осіб. Крім них, на поточних рахунках фізосіб залишалося 585,9 млн гривень, на поточних рахунках юридичних осіб – 39,5 млн гривень.
В УкрСиббанку (BNP Paribas Group) Forbes повідомили, що 7,8 млн гривень активів банку в Криму були залишком готівкових коштів. «До недавнього часу ці гроші фізично перебували в опечатаному приміщенні сховища в Сімферополі – банк просто не зумів вивезти ці кошти з півострова навесні, про що повідомив НБУ. Станом на сьогодні ці кошти вже виведені з Криму, і ніяких активів УкрСиббанку на півострові немає», – поінформували в прес-службі банку.
Найпростішим способом виведення грошей з Криму стало переведення активів на баланси інших відділень – у Миколаєві, Одесі, Херсоні і т.д. «Це був найбільш простий і логічний хід. Але не всі банки до кінця визначилися, як вони будуть йти з Криму. Є банки, які, наприклад, розглядають не питання переведення активів на баланс інших відділень, а глобальне позбавлення від цих активів», – пояснює член керуючого комітету Глобальної асоціації ризик-професіоналів Вадим Березовик. За його словами, універсальних механізмів, які дозволяють це зробити, на сьогодні немає. Наприклад, на погашення кредитів деякі банки приймають оплату з території півострова, але через системи грошових переказів. Також, за даними Forbes, на сьогодні вже є приклади судових рішень кримських інстанцій з повернення коштів на користь українських банків.
«У зв’язку з неможливістю роботи в Криму VAB Банк був змушений закрити всі відділення на його території. Станом на 1 липня 2014 року з Криму були виведені всі кошти й активи, що являють цінність. Деяке повністю замортизоване обладнання було залишено. Таким чином, на сьогодні VAB Банк повністю залишив територію півострова. Частка кредитів фізособам у загальній структурі активів в Криму становила дві третини», – резюмував начальник управління маркетингових комунікацій VAB Банку Олександр Іщук.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас