Борги їхні тяжкі: втрати України у ПЕК через анексію Криму оцінили у $300 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги їхні тяжкі: втрати України у ПЕК через анексію Криму оцінили у $300 млрд

Казна та Політика
1271
Внаслідок анексії Росією Криму шкода, що зазнала Україна від втрат енергетичних об’єктів, включаючи шельфові запаси, оцінюється у $300 млрд, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.
“З урахуванням всіх енергетичних об’єктів в Криму ми можемо говорити про сотні мільярдів доларів, які втратила Україна в енергетичній сфері. Ми порахували – це близько $300 млрд”, – сказав він.
За словами міністра, потенційні запаси на шельфі Чорного моря сягають близько 2,3 млрд тонн умовного палива. “Якщо перевести в газ, то це близько 2 трлн куб. м газу. Коли була захоплена наша компанія “Чорноморнафтогаз”, ми одразу ж втратили 2 млрд куб. м газу в сховищах компанії”, – додав міністр.
Водночас Продан підкреслив, що Крим є територією України, хоча і тимчасово окупованій. “Це серйозна втрата для енергетики України. Але це наша земля, і настане час – ми її повернемо”, – підкреслив він.
Голова Міненерговугілля також повідомив, що в разі дефіциту електроенергії на континентальній частині країни в осінньо-зимовий опалювальний період через вихід з ладу генеруючих потужностей внаслідок бойових дій на Донбасі – Крим також будуть обмежувати в електропостачанні.
“Якщо суб’єкти, що перебувають там, не платитимуть за електроенергію, просто відключимо. Якщо Україна в умовах осінньо-зимового періоду буде відчувати дефіцит електроенергії, то, звичайно, і Крим теж буде обмежений у поставках. Якщо Україна буде страждати від ситуації, що склалася на Донбасі , Донецькій, Луганській області, якщо там будуть виходити з ладу генеруючі потужності, то обмеження будуть стосуватися й Криму”, – зазначив Продан.
Нагадаємо, міністр юстиції України Павло Петренко станом на середину травня цього року оцінював збитки України внаслідок анексії Росією АРК на суму понад 1 трлн грн.
Державна Рада Республіки Крим, зокрема, оголосила власністю Криму континентальний шельф півострова, а також майно державного акціонерного товариства “Чорноморнафтогаз” і держпідприємства “Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами”.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас