Клієнти українських банків забирають депозити через суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клієнти українських банків забирають депозити через суд

Кредит&Депозит
4502
Чинна постанова НБУ забороняє банкам видавати клієнтам валютні кошти з їх поточних і депозитних рахунків в еквіваленті понад 15 тис. грн на добу. Однак отримати великий внесок цілком вкладники можуть за рішенням суду.
Вкладники звертаються за стягненням валютних депозитів у господарські суди. Сума позовів, виграних тільки однієї адвокатською компанією вже досягла $600 тис. Як правило, банк, що виступає відповідачем, не подає апеляцій, і через півтора місяці заявник отримує рішення суду про задоволення позову. “Якби банки протидіяли, розгляд таких справ могло б затягуватися на чотири-п’ять років”, – відзначає старший партнер компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.
Існують також окремі спроби скасувати обмеження регулятора в цілому. Згідно з повідомленням Нацбанку, 14 липня Окружний адміністративний суд Києва проведе засідання у справі про оскарження постанов НБУ № 245 та 328. Ці постанови продовжували термін дії валютних обмежень до 1 червня і 1 вересня 2014 р. відповідно.
Крім того, виходячи з меморандуму з МВФ про надання позики в $17,01 млрд, Україна не повинна вводити нові обмеження за операціями з іноземною валютою. При цьому поетапна відміна існуючих обмежень повинна початися вже наприкінці липня 2014.
Нагадаємо, приймаючи постанову, НБУ прагнув встановити рівновагу на валютному ринку і зупинити відтік вкладів. Перші обмеження на операції з валютою Національний банк ввів в лютому. Документ накладав обмеження на купівлю валюти на міжбанку за дорученням фізосіб, а також вводив ряд обмежень для підприємців та юридичних осіб: з рахунку вони могли зняти валюту тільки в тому обсязі, в якому вона була там на початок операційного дня.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас