Бездротові зарядки для авто з'являться вже скоро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бездротові зарядки для авто з'являться вже скоро

Технології&Авто
2414
Технологія бездротової зарядки смартфона на сьогодні вже не звучить хоч скільки-небудь футуристично. Такі системи активно розвиваються і поступово входять у використання. Ідея бездротової зарядки електрокарів здається не новою. Подібні думки виникають самі собою, адже якщо можна зарядити телефон без допомоги проводів, то чому це не підходить для автомобілів? І дійсно підходить: BMW і Daimler, наприклад, активно розвивають цей напрямок.
Почнемо з того, що технології бездротової зарядки мобільних пристроїв поступово приходять до “спільного знаменника” і стандартизуються. Автовиробники починають вбудовувати пристрої для бездротової зарядки смартфонів в окіл передньої панелі транспортних засобів.
Крім цього, у пошуках альтернативи машинам на вуглеводневих видах палива, виробники все частіше дивляться на гібридні системи або електромобілі, які вимагають щоденної підзарядки. Щоб полегшити цей процес і зробити його максимально “прозорим”, автоконцерни замислюються про впровадження бездротового способу зарядки тягових акумуляторів.
Ідею дійсно не можна назвати новою, але саме концерни BMW і Daimler намагаються впровадити технологію бездротової зарядки гібридних автомобілів і електромобілів і зробити її доступною для широкого кола користувачів.
Бездротові зарядки для авто з'являться вже скоро
Існуючі прототипи, які BMW випробовує на своїх моделях i8 і i3, дозволяють без проводів передавати до 3,6 кВт потужності через два контури, розміщені під днищем автомобіля і на опорній поверхні, відповідно. BMW стверджує, що зарядний пристрій має ККД не менш ніж 90%, причому наявність снігу або води на опорній поверхні не заважає роботі. Можливостей такого зарядного пристрою має вистачити для поповнення заряду акумулятора за дві-три години.
За задумом розробників, в разі необхідності передану потужність можна збільшити до 7 кВт, і це дозволить швидше заряджати електромобілі, які спираються тільки на акумуляторні батареї як джерело енергії.
Для ефективної роботи зарядного пристрою контури повинні поєднуватися один над одним досить точно, тому автомобіль і вбудована в підлогу гаража або стоянки “база” обмінюватимуться координатами бездротовим інтерфейсом WiFi. Якщо врахувати, що системи автоматичного паркування вже впроваджені на серійних автомобілях, то процес позиціонування може взагалі обходитися без втручання людини.
Бездротові зарядки для авто з'являться вже скоро
Поява сторонніх предметів між контурами в процесі зарядки викликає автоматичне переривання процесу, щоб виключити вплив на дрібних тварин, що випадково потрапили в небезпечну зону. Контролювати процес зарядки можна буде дистанційно за допомогою смартфона.
Різновидом цієї системи можна вважати комплекс зарядних пристроїв для громадського електротранспорту, який дозволяє заряджати акумулятори на зупинках, поки відбувається посадка і висадка пасажирів.
Варто відзначити, що BMW витрачає значні кошти на інноваційні моделі з гібридним і електроприводом нового i-сімейства, попит на них обганяє пропозицію, але це перший рік виходу цих моделей на ринок. Є ризик, що інтерес до них може бути “перегрітий”. Проте компанія має намір зробити масовими і BMW i3, і BMW i4, і BMW i8.
Баварська компанія очікує, що через 5 років до 2019 р. саме Китай стане найбільшим ринком електрокарів в світі, тому що в країні активно створюються інфраструктури для заряджання, а керівництво КНР заохочує використання машин для екологічної безпеки.
Піднебесна може вийти на лідируючі позиції і раніше, 5 років – це за найгіршим сценарієм, підкреслив голова китайського представництва BMW Карстен Енгель.
Інший німецький концерн, Volkswagen AG, повідомив, що має намір випустити на китайський ринок понад 15 моделей електромобілів до 2018 р. Разом з цим, Tesla Motors Inc. з США експортувала до Піднебесної машину власної розробки Model S -, а німецький Daimler AG збирає електромобілі спільно з китайською BYD Co.
За підсумками поточного року BMW має намір продати в Китаї близько 400 тис. автомобілів. Від 2008 р., коли уряд почав стимулювати використання електромобілів, в КНР їздять 70 тис. таких машин. При цьому уряд має намір досягти до нового року 500 тис. автомобілів.
Нагадаємо, що BMW має намір скоротити витрати на величину, яка дозволить групі економити 3-4 млрд євро щороку. У преміум-сегменті зростає конкуренція, і компанія має намір не підвищувати різко ціни на свої моделі, в тому числі в Росії.
За офіційними даними група за підсумками продажів в травні 2014 р. зберегла лідерство на ринку преміальних моделей, обійшовши інших членів “Преміум-трійки” – Mercedes-Benz (преміальний бренд концерну Daimler) і Audi (преміальний бренд групи Volkswagen).
Поставки групи в травні 2014 р., включаючи моделі марок BMW, Mini і Rolls-Royce, збільшилися на 6,8% порівняно з травнем 2013 р. до 177,741 тис. машин. Це найкращий рівень травневих продажів в історії компанії. За січень-травень 2014 р. також встановлено новий рекорд продажів групи – 826,865 тис. автомобілів (у січні-травні 2013 р. 770,012 тис. машин, +7,4%).
Група BMW, дотримуючись такого темпу, зможе продати більш ніж 2 млн автомобілів в 2014 р., заявив Ян Робертсон, голова з продажу та маркетингу BMW. Зростання продажів компанії відзначене майже на всіх ринках.
У 2013 р. група BMW продала 1,963 млн автомобілів. Це значно більше, ніж реалізували конкуренти: продажі Mercedes-Benz зросли у 2013 р. на 11% до 1,46 млн машин, Audi – збільшилися на 8,3% до 1,58 млн одиниць.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас