Білоруська відлига: ЄС скасував санкції проти восьми посадових осіб з Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруська відлига: ЄС скасував санкції проти восьми посадових осіб з Білорусі

Світ
345
Рада Європейського Союзу скасувала санкції проти восьми білоруських високопосадовців. Відповідна постанова була ухвалена у Брюсселі 8 липня і набирає чинності з моменту публікації в бюлетені ЄС – середи, 9 липня.
Серед чиновників, стосовно яких більше не будуть застосовуватися санкції, – члени Центральної виборчої комісії, яким закидали фальсифікацію виборів; прокурори, судді, високопосадовці з Комітету державної безпеки (КДБ), яких звинувачували в репресіях проти білоруської опозиції.
Реакція на звільнення політв´язня?
Європейський Союз скасував санкції проти вісьмох білоруських чиновників невдовзі після того, як у цій країні достроково звільнили з колонії посиленого режиму відомого правозахисника, віце-президента Міжнародної федерації прав людини Алеся Бєляцького, засудженого до чотирьох з половиною років ув’язнення.
До того ЄС востаннє скорочував “чорний список” для Білорусі напередодні саміту країн “Східного партнерства” ЄС, у жовтні 2013 року. Тоді з цього переліку вилучили імена 13 осіб та п´ять компаній.
Сигнал у справі Статкевича
Водночас до “чорного списку” внесли ім´я Віталія Волкова – судді, який ухвалював вирок проти екс-кандидата у президенти, а нині політв’язня Миколи Статкевича. Статкевич – найвідоміший опозиційний політик з тих, хто залишається у тюрмі. Опозиціонер 2010 року року був засуджений до шести років позбавлення волі. Суддя Волков 2012 року ухвалив рішення про переведення Статкевича до в´язниці суворого режиму “за порушення режиму утримання”.
Загалом перелік осіб, установ та організацій із Білорусі, щодо яких країни ЄС застосовують санкції, налічує понад 200 позицій.
Аніта Грабська
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас