NASA відправить у космос 3D-смартфони Google — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NASA відправить у космос 3D-смартфони Google

Технології&Авто
280
Смартфони Google з технологією 3D-сканування готуються до польоту в космос: незабаром їм належить стати мозком і очима літаючих роботів, які заступають на чергування на Міжнародній космічній станції (МКС). Про це повідомляє Reuters.
Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) планує використовувати смартфони в роботах-супутниках SPHERES, які поступово повинні взяти на себе частину щоденних рутинних обов’язків екіпажу МКС, а можливо, зможуть виконувати завдання і поза станцією.
NASA відправить у космос 3D-смартфони Google
Телефони будуть на борту ракети, старт якої призначений на 11 липня. Роботи, яким покликана допомогти продукція Google, мають сферичну форму і зможуть пересуватися станцією за допомогою газових двигунів зі швидкістю приблизно дюйм (2,54 сантиметра) на секунду.
Коли NASA відправила SPHERES на МКС в 2006 р., вони були не здатні на щось, крім простого руху. У 2010 р. інженери з Дослідницького центру Еймса в Маунтін-В’ю вирішили зробити роботів розумнішими.
Довго думаючи над вирішенням проблеми, вони вирішили використовувати готове рішення – смартфони. Проте нових можливостей виявилося недостатньо, і вчені звернули свою увагу на експериментальні телефони Google, здатні подарувати роботам відчуття простору, ідентичне тому, яке мають люди.
У смартфонів Google з Project Tango є на озброєнні камера з датчиком руху і 3D-сканер, принцип роботи якого схожий на пристрій Kinect для ігрової приставки Xbox від Microsoft.
NASA відправить у космос 3D-смартфони Google
Сенсори допоможуть SPHERES виявляти гострі кути на станції і створювати тривимірні карти, успішно пересуваючись з одного модуля МКС до іншого.
До речі, для Google участь у космічних проектах не перша. Нещодавно стало відомо, що компанія планує запуск 180 супутників, призначених для передачі інформації на великих швидкостях. Проект передбачає запуск невеликих об’єктів, вага кожного з яких ледь перевищить 100 кг. У разі успіху Google збирається подвоїти угруповання.
За оцінками експертів, створення флоту телекомунікаційних супутників обійдеться Google приблизно в $600 млн, на початковому етапі проект вимагає від $1 млрд до $3 млрд інвестицій, але ця сума може збільшитися в багато разів.
Google намагається забезпечити доступ до глобальних інформаційних ресурсів двом третинам населення Землі. Це вже не секрет: інформація про подібні плани компанії Ларрі Пейджа з’являлася й раніше. Google, зрозуміло, на розширенні клієнтської бази буде заробляти, тож мова йде не про благодійний проект.
Керує цим напрямком діяльності в Google Грег Уайлер, виходець з молодої компанії O3b Networks, яка займалася розробкою телекомунікаційних супутників. Уайлеру вдалося зібрати команду з 10-20 фахівців. Компактні супутники Google повинні літати на низьких орбітах, забезпечуючи великі території доступом до глобальної мережі.
Пізніше Google також оголосила про купівлю постачальника зображень з супутника Skybox Imaging. Сума угоди становила $500 млн, про що повідомляє інформаційне агентство Bloomberg. Планується, що Google буде використовувати знімки Skybox у своєму картографічному сервісі. Про плани Google придбати сервіс стало відомо в травні 2014 р., проте не розкривалася сума операції. Раніше експерти вважали, що угода може коливатися в районі $1 млрд.
Сервіс Skybox, створений в 2009 р., надає доступ до фото та аналітики, пов’язаним з супутниковими знімками земної поверхні у всьому світі. У портфелі компанії знаходяться супутникові знімки земної поверхні з роздільною здатністю менше 1 метра, орієнтовані на використання в сільському господарстві, видобувній галузі та страхуванні.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас