Суд заарештував $ 50 млн Новинського, які він перерахував до НБУ як доказ готовності інвестувати в Форум Банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд заарештував $ 50 млн Новинського, які він перерахував до НБУ як доказ готовності інвестувати в Форум Банк

Кримінал
2113
Як стало відомо «Капіталу», Господарський суд Києва розглянув позов Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) про стягнення 2,3 млрд грн з мажоритарного акціонера Форум Банку – компанії Yernamio Consulting LTD – і двох співвідповідачів. Фонд має намір довести, що бездіяльність акціонера призвела до визнання банку неплатоспроможним. «Виходячи з практики, довести такий причинно-наслідковий зв’язок непросто, проте можливо», – вважає юрист юридичної компанії FCLex Максим Балаценко.
Хід конем
Як забезпечення позову суд заарештував $50 млн, які Yernamio Consulting в травні зарахувала на спецрахунок НБУ, підтверджуючи свої наміри інвестувати в оздоровлення неплатоспроможного банку. «Невжиття заходів щодо забезпечення позову може ускладнити або зробити неможливим виконання рішення суду у разі відкликання зазначеної суми відповідачем або звернення з приводу стягнення на таку суму іншими кредиторами відповідача», – йдеться в постанові суду.
Суму $50 млн Новинський перерахував до НБУ, щоб підтвердити свою готовність інвестувати в Форум Банк. Бізнесмен заявляв, що у вересні має намір перерахувати наступний транш – $60 млн, однак запевнити це письмовою гарантією для Нацбанку не зміг.
Крім Yernamio Consulting, що входить до «Смарт-Холдингу» Вадима Новинського, співвідповідачами за позовом виступають два товариства з обмеженою відповідальністю: «Видавництво «Генеза» і «Гравітон». Їхнє відношення до структури «Смарт-Холдингу» у самій компанії не підтверджують, але і не спростовують. ФГВФО вимагає стягнути солідарно за рахунок коштів та майна відповідачів 2,3 млрд грн заборгованості перед вкладниками і кредиторами Форум Банку. Невідомо, чим обгрунтований такий розмір стягнення – у ФГВФО на запит “Капіталу” не відповіли. У матеріалах справи значиться, що станом на 13 червня сума зобов’язань фінустанови становила 10,7 млрд грн і перевищила ринкову вартість його активів, оцінену в 5,6 млрд грн. Незважаючи на різницю в більш ніж 5 млрд грн, ФГВФО оцінив завдані збитки у 2,3 млрд грн. «Оскільки під гарантії фонду підпадали близько 3 млрд грн, а загальний обсяг депозитів фізосіб у Форум Банку становив близько 5,3 млрд, можна припустити, що сума позову – це саме та різниця, що не покривається фондом», – говорить Балаценко.
Не винувата
У «Смарт-Холдингу» вважають, що своїм позовом ФГВФО намагається протидіяти спробам колишніх акціонерів скасувати ліквідацію Форум Банку. «Фонд використовує його (позов) для тиску на Yernamio Consulting LTD з метою змусити компанію відмовитися від вимог визнати ліквідацію Форум Банку незаконною», – офіційно повідомив «Капіталу» керівник департаменту зі зв’язків з громадськістю «Смарт-Холдингу» Євген Загорулько. При цьому юристи не бачать суттєвого взаємовпливу результатів двох позовів. «Ці дві справи між собою пов’язані досить опосередковано. Тому говорити про те, що в разі прийняття рішення про задоволення вимог ФГВФО шанси Yernamio на задоволення їхнього позову ускладняться, не зовсім коректно», – вважає Балаценко.
Як раніше повідомляв «Капітал», компанія Yernamio Consulting ініціювала судовий розгляд проти ФГВФО і Нацбанку. Минулої п’ятниці окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов компанії про визнання недійсними результатів конкурсу з продажу Форум Банку; свого розгляду очікують ще два позови. Кінцева мета Новинського – скасування ліквідації банку і повернення до проведення конкурсу з його продажу. Якщо компанії Новинського програють, підприємства «Смарт-Холдингу» втратять свої вклади, однак кредити повинні будуть погасити, розповідав раніше пресі голова спостережної ради Форум Банку Олександр Морозов. Він також підтвердив, що після введення у фінустанову тимчасової адміністрації компанії «Смарт-Холдингу» перестали повертати банку кредити.
Єдина можливість Новинського врятувати кошти своїх компаній у Форум Банку – це повернутися до ідеї створення перехідного банку, вважає Морозов. З такою метою в травні вкладникам вже пропонували обміняти вклади на акції нової фінустанови і перевести валютні депозити в гривневі. Однак клієнти банку цю ініціативу відхилили. У підсумку ФГВФО відмовив Yernamio Consulting у створенні перехідного банку. Компанія не захотіла купувати Форум Банк цілком і 20 травня зняла свою заявку. Після цього частину активів і пасивів Форум Банку мав намір придбати Альфа-Банк (Україна), проте розбіжності щодо умов купівлі, що виникли з НБУ, призвели до того, що 13 червня регулятор відкликав ліцензію Форум Банку і повідомив про його ліквідацію.
Анна Павленко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас