В Індії успішно запустили одну з найдешевших ракет-носіїв у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Індії успішно запустили одну з найдешевших ракет-носіїв у світі

Світ
907
Індійська ракета-носій PSLV 30 червня успішно стартувала і вивела на орбіту чотири супутники з Франції, Німеччини, Канади та Сінгапуру. Загальна вартість запуску оцінюється в 4,5 мільярда рупій (близько 73 мільйонів доларів США), що робить індійську ракету однією з найдешевших у світі.
Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, що був присутній на запуску ракети, зазначив, що її вартість менша, ніж бюджет британсько-американського фільму «Гравітація» з Сандрою Баллок і Джорджем Клуні в головних ролях. Витрати на виробництво цього фільму становили близько ста мільйонів доларів.
Запуск супутника стався з космодрому на острові Шріхарікота на півдні країни біля Бенгальської затоки. На острові Шріхарікота знаходиться майданчик для запуску ракет – Космічний центр імені Сатіша Дхавана, що перебуває під управлінням Індійської організації космічних досліджень. Космодром Шрихарікота – єдиний в країні. Космодром знаходиться поруч з екватором, будівництво першого його майданчика було завершене в кінці 1970-х років; друга пускова територія була введена в дію в 2005 році.
Рік раніше Індія задумалася про масштабну участь у програмі з дослідження Марса. На думку експертів, успіх індійців пов’язаний, насамперед, з довгостроковим плануванням наукових розробок, які мають місце після західних санкцій відносно країни після проведеного Індією в травні 1974 успішного випробування своєї першої атомної бомби в рамках операції «Усміхнений Будда», і низької вартості праці висококваліфікованих інженерів.
PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle, ракета-носій для виведення супутників на полярну орбіту) – чотириступенева індійська ракета-носій, маса корисного навантаження дорівнює 3250 кілограмам. З 15 стартів ракети 13 були успішні; перший запуск PSLV відбувся 20 вересня 1993 року. Ракета призначена для виведення супутників на сонячно-синхронну і геоперехідну орбіти.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас