Уряд планує майже вдвічі зменшити "зелений тариф" - АПЕУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд планує майже вдвічі зменшити "зелений тариф" - АПЕУ

Енергетика
2924
Асоціація учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ) закликає Кабінет Міністрів України відмовитися від практики кулуарного обговорення законодавчих ініціатив, які можуть негативно вплинути на український ринок відновлюваної енергетики, повідомляє прес-служба організації.
Як зазначив глава АПЕУ Віталій Давій, зокрема, мова йде про проект розпорядження Кабінету Міністрів “Про вдосконалення системи розрахунків за електроенергію з альтернативних джерел енергії”, яким пропонується при розрахунку “зеленого” тарифу для всіх суб’єктів господарювання, які виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії, за винятком міні-ГЕС, знизити коефіцієнт пікового часу з 1,8 до 1,01. Це в свою чергу зменшить величину гарантованого законом “зеленого” тарифу майже в два рази.
Про існування такої законодавчої ініціативи стало відомо учасникам ринку від заступника міністра Міненерговугілля Вадима Улиды 18 червня. При цьому проект даного розпорядження на сайтах уряду і парламенту опублікований не був. Також не були проведені консультації чиновників з учасниками ринку щодо доцільності радикального скорочення “зеленого” тарифу.
“Якщо метою Кабміну є усунення існуючих в Україні корупційних схем, то свої зусилля уряду необхідно направити в інше місце й інші галузі: транспортну, фінансову, фармакологічну, оборонну. Сьогодні на українському ринку сонячної енергетики працює близько 50 компаній, в т.ч. іноземних, які повірили в Україну і вклали живі гроші в реальні інвестиційні проекти, створивши нові робочі місця. У цих компаній є зобов’язання перед банками, які були взяті на основі діючого в Україні закону про “зелений” тариф”, прийнятого ще в 2009 р. А тепер їм хочуть сказати: “Ваші інвестиційні проекти будуть окупатися в 2 рази довше і Ваша думка нас взагалі не цікавить!..” – зазначив В.Давий.
За словами глави АПЕУ, сьогодні проекти в сфері відновлюваної енергетики неадекватно сприймаються в кабінетах чиновників: обговорюється виключно величина “зеленого” тарифу, в той час як мову треба вести про вартість одиниці введених в експлуатацію потужностей та період окупності.
“Хтось каже “сонячна енергетика – це “дорого”?! Ну тоді платіть далі за російське ядерне паливо, за російських газ, що планує і далі робити український Мінвуглепром. У розвитку відновлюваної енергетики на чолі кута коштує створення нових генеруючих потужностей, що не залежать від геополітичних випадів”, – підкреслив В.Давий.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас