Росіяни не готові нести особистий тягар витрат за Крим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни не готові нести особистий тягар витрат за Крим

Світ
4825
Крим перебуває у складі Росії вже 100 днів. За даними “Левада-Центру” більшість росіян підтримали приєднання півострова, але не всі з них готові оплачувати утримання нового суб’єкта федерації. 30% опитаних не готові нести особистий тягар витрат за Крим, 19% упевнені, що їх це не торкнеться.
Втім, росіяни фактично вже заплатили за приєднання Криму з власних пенсій. Антон Сілуанов, міністр фінансів Росії, заявив, що в уряду немає коштів на повернення заморожених пенсійних накопичень до недержавних пенсійних фондів: “Джерел для цього немає. Ніхто не збирався ці гроші повертати, тому що ці гроші пішли на Крим, на прийняття антикризових заходів”, – сказав він.
Міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв вважає, що 243 млрд рублів накопичувальних пенсій за 2014 рік, які були заморожені урядом, повинні бути повернуті недержавним пенсійним фондам після їх акціонування. Це, за Улюкаєвим, “неявне, експліцитне зобов’язання” держави перед застрахованими особами.
На підтримку Криму в майбутні чотири роки уряд Росії передбачає виділити до одного трильйона рублів. Вартість лише одного інфраструктурного об’єкта – моста через Керченську протоку – оцінюється в 283-349 мільярдів рублів.
Дійсно, повертати кошти пенсіонерам держава не обіцяла, а обіцяла врахувати вилучене в страховій частині пенсії, нагадують “Ведомости”. Тобто замінити гроші на умовні бали.
Правила розрахунку страхової частини були при цьому змінені так, що, по-перше, майбутньому пенсіонеру важко зрозуміти, скільки він може отримати, по-друге, розмір пенсії залежить від трансферту з бюджету, який визначається в ручному режимі раз на три роки.
Втрата майбутніх грошей і отримання Криму перебувають у різних площинах сприйняття, пише видання. Прямий податок на Крим, аналогічний німецькому “податку солідарності” (введений в 1991 році для підтримки нових східних земель), в Росії зараз ввести було б складно. А от “пенсія солідарності” цілком спрацювала. Не виключено, що заморожування накопичувальних внесків триватиме і в 2015 році, вважає газета.
Не випадково Пенсійний фонд вважав за краще не втручатися в суперечку міністрів. Як сказали “Комерсанту” в прес-службі фонду, “порядок розподілу страхових внесків роботодавців за 2014 рік визначено федеральним законодавством, в тому числі законом про бюджет ПФР на 2014 рік і плановий період 2015-2016 років, і всі страхові вклади на обов’язкове страхування у 2014 році йдуть на формування страхової пенсії майбутніх пенсіонерів 1967 року народження і молодше до вступу їхнього страховика до системи гарантування збереження пенсійних накопичень”.
На початку червня аудитори Рахункової палати оприлюднили результати доповіді, присвяченої аналізу формування та ефективності інвестування коштів накопичувальної частини трудової пенсії в ПФР і недержавних фондах за період 2002-2012 років. У авторів виникла тільки одна системна претензія до всієї пенсійної системи: за досліджуваний період ані ПФР, ані НПФ так і не змогли забезпечити збереження пенсійних накопичень.
Олексій Гражданкін, заступник директора “Левада-Центру” сказав Російській службі “Голосу Америки”, що “абсолютна меншість росіян розглядає приєднання Криму як незаконний акт або анексію. При цьому росіяни не дуже ретельно ​​ставляться до пенсійних накопичень: вони звикли, що держава в досить рідкісних випадках виконує свої зобов’язання перед громадянами. Самі пенсії не досягають і 40% від середнього рівня заробітної плати в країні”.
Втрата матеріальних ресурсів, витрачених на Крим, росіянами, за словами соціолога, сприймається без зайвого драматизму. “Звичайно, – продовжує він, – кількість росіян, які можуть бути незадоволені подібним перерозподілом державних коштів, може скласти деяку базу соціального протесту. Однак організувати цей протест в сучасній Росії нікому”. Відзначимо, що в деяких колах те, як уряд розпорядився пенсіями, викликало хвилю обурення: за з опитуванням на сайті радіостанції “Ехо Москви”, 85% голосуючих не підтримали рішення кабінету міністрів.
Варто відзначити, що нещодавно вчені Інституту соціології РАН провели дослідження громадської думки, з’ясувавши, що серед росіян наростає протестна активність, яка – не виключено – може вилитися в бунти. Зізнання в тому, що приєднання і розвиток Криму було оплачено з пенсій, найімовірніше, тільки зміцнить цей тренд.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас